Лекуват анорексия с магнити

анорексия

Магнитна стимулация на мозъка лекува анорексия.

Стимулирането на части от мозъка с магнитни полета намалява симптомите на анорексията, показва ново изследване на Кингс колидж в Лондон, Великобритания.

Анорексията е психическо заболяване, което се изразява в нежеланието на човек да се храни. Това води до драстично намаляване на теглото като при анорексия индексът телесна маса е под 17, влошаване на състоянието на кожата, косата и нактите, а пулсът на сърцето се забавя. Увреждат се допълнително бъбреците и черния дроб.

Стимулирането на части от мозъка с магнитни полета намалява симптомите на анорексията, показва ново изследване на Кингс колидж в Лондон, Великобритания.

Анорексията се свързва със страх от затлъстяване, изключително хранително ограничаване и опасно ниска телесно тегло. Около 4% от жените страдат от анорексия в някакъв момент от живота си.

Анорексията има едно от най-високите нива на смъртност сред психичните заболявания с около един на всеки петима души, които умират в резултат на заболяването.

Учените казват, че колкото по-дълго човек страда от анорексия, толкова по-трудно се лекува. В най-добрия случай между 20 и 30% от хората се възстановяват след разговори с психолог.

Няма съществени доказателства, че лекарствените медикаменти като антидепресанти са ефективни. Затова отчаяно се нуждаем от нов методи на лечение, заявиха учените.

Новите изследвания за лечението на анорексията се насочват към невронните пътища. В момента се изследва потенциала на неинвазивна техника за мозъчна стимулация, която подобрява симптомите на анорексия.

Методът с магнитна стимулация беше одобрен от Националния институт за здраве и хигиена в Лондон. Той е безопасен, относително безболезнен и рядко се свързва с тежки странични ефекти

Методът представлява прилагане на магнитни импулси в мозъка, които са в състояние да променят невронната активност. Лечението включва около 20 сесии всеки ден.

Положителните резултати от терапията подкрепят тезата на учените, че анорексията може да се лекува от мозъка.

Продължаваме да оценяваме терапевтичните ползи от магнитната терапия, заявиха учените, които продължават изследванията в областта на нервните механизми в мозъка ни, цитирани от агенция БГНЕС.

Снимка: Луис Муня