Лекуват рани от диабет с личинки на насекоми

Американски лекари предлагат да се използват насекоми, за да се ускори лечението на рани от диабет, обяви агенция Ройтерс.

За да се позволи на подобни рани да зараснат, лекарите премахват заразените или мъртви тъкани със скалпели или ензими, но тази процедура често се проваля. Според Лорънс Ерън от болницата Кайзер, представил откритието си на научна среща в Чикаго, премахването на мъртвите тъкани може да се извърши и с помощта на насекоми.

Процедурата е много ефективна, като дава ефект още след първия път, подчертава лекарят. Екипът му е лекувал 37 диабетици с упорити рани с помощта на насекоми. Някои от раните са били на възраст над 5 години. Лекарите поставяли 50 до 100 личинки на зелена муха от вида Lucilia sericata на раните и ги оставяли там за 2 дни. Средно процедурата се повтаряла 5 пъти.

Насекомите отделят в раните субстанция, която разгражда мъртвите тъкани, за да могат да ги смилат по-лесно. При това раните се почистват. Други субстанции в секрета на насекомото помага развиването на съединителни тъкани, които се появяват при процеса на оздравяване.

При 21 от пациентите лечението е имало успех, като се е налагало лекарите внимателно да им обяснят процеса му и да получат писмено съгласие, обяснява агенция БГНЕС.

Снимка: Calibas, wikipedia.org