Лента за ръка предупреждава за слънчево изгаряне


Лента за ръка, която предупреждава за слънчево изгаряне, създадоха технолози.

Специалисти създадоха хартиена лента за ръка, която може да помогне за предотвратяването на изгаряне от прекомерното излагане на слънце и така да се намали опасността от рак.

Устройството уведомява хората, когато са изложени на определено количество ултравиолетова радиация, като променя цвета си. Мониторът работи като променя цвета си от жълто на розово, когато ултравиолетовата радиация се засили.

Лентата действа чрез агент, освобождаващ киселина, който улавя ултравиолетова светлина и се оцветява в зависимост от нивата на pH в индикатора. Агентът се разгражда от слънчевата светлина и това води до бърза промяна на цвета.

Лентите са съобразени с различните видове кожа, отразявайки различните нива на търпимост, които хората имат към слънцето. Например лентата за хора със светла коса и кожа ще променя цвета си по-бързо от лентата на някой с тъмна коса и кожа. Устройството се предвижда да бъде пуснато в продажба от шведската компания Интелего Текнолъджис, създадена от шведския предприемач Клаес Линдал, съобщи агенция БГНЕС.

Лентите ще струват по-малко от 10 британски пенса, защото са за еднократна употреба и трябва да бъдат изхвърляни в края на деня.

Снимка: sxc.hu