Леонардо да Винчи е страдал от хиперактивност и дефицит на внимание

скица на Леонардо да Винчи

Леонардо да Винчи е страдал от синдрома ADHD – Дефицит на внимание и хиперактивност, разкриват учени.

Като художник, математик и изобретател Леонардо да Винчи без съмнение е бил гениален майстор.

Но “неговите съвременници никога не биха могли да разберат или да простят липсата му на дисциплина”, пишат изследователи в публикация в списание Brain, издадено на 28 май 2019 г.

Всъщност, когато да Винчи се е хвърлял от задача към задача, той е оставял доста от произведенията си недовършени – това се отнася и за прочутата картина Мона Лиза, твърдят изучаващите творчеството му.

Но обвинението в липса на дисциплина е твърде опростено, казва Марко Катани, професор по невроанатомия и психиатрия в King’s College в Лондон, пише агенция БГНЕС. Вместо това, той смята, че е вероятно да Винчи е страдал от дефицит на внимание и хиперактивност.

Катани казва, че историческите доказателства показват, че склонността на Леонардо да Винчи да прехожда бързо към различни задачи, навика му да работи през нощта и да разчита на къси дрямки са признаци на безпокойството, които могат да дойдат със синдром, наречен ADHD (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) – Дефицит на внимание и хиперактивност.

Други твърдят, че левичарството на да Винчи сочи към дислексия, като се аргументират с правописните грешки, допускани от гения и огледалното му писане.

Както дислексията, така и левичерството са често срещани сред хората с ADHD, както е известно като следствие от “атипичното господство на едно от мозъчните полукълба“. Тъй като да Винчи запазва езиковите си умения след инсулт в ляво полукълбо, Катани вярва, че има „обратна доминация на дясното полукълбо върху езиковите умения“, открито при по-малко от 5% от хората.

“Убеден съм, че ADHD е най-убедителната и научно-правдоподобна хипотеза”, казва професор Катани. Остава ни да се чудим какво би било въздействието на работата му върху историята, ако Леонардо е можел да бъде по-последователен и съсредоточен в заниманията си. Други изследователи твърдят, че напротив ADHD може да обясни постиженията на да Винчи. Хората с ADHD могат да „се съсредоточат интензивно… върху тясна област“ и „да засилят креативността си там“, казва представител на Royal College of Psychiatrists пред телевизия CNN.

Снимка на скица на Леонардо да Винчи: Имон Къри