Леонардо ди Каприо отново за Оскар със Завръщането

Завръщането
Copyright © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved. THE REVENANT Motion Picture Copyright © 2015 Regency Entertainment (USA), Inc. and Monarchy Enterprises S.a.r.l. All rights reserved.Not for sale or duplication.

Леонардо ди Каприо отново блести за Оскар с ролята си в Завръщането.

Вдъхновен от действителни събития, Завръщането е епична история за оцеляване в американските погранични земи. По време на експедиция в неизследвана пустош, легендарният изследовател Хю Глас (Леонардо ди Каприо) е брутално премазан от мечка, и изоставен от членовете на собствената му ловна дружина. Сам на границата на смъртта, Глас отказва да се предаде. Воден от непоколебима воля и любовта му към съпругата и сина им, той предприема истинска одисея от 200 мили през обширния див Запад по следите на човека, който го е предал: Джон Фицджералд (Том Харди). Това, което започва като безмилостен стремеж към отмъщение се превръща в героична сага срещу всички изпитания по пътя към дома и изкуплението.

Завръщането

Завръщането е носител на 3 награди Златен глобус 2016 – Най-добър филм, Най-добър актьор, Най-добър режисьор. Това е и заглавието с най-много номинации за Оскар 2016 – цели 12, които влючват категориите Най-добър филм, Най-добър режисьор за Алехандро Г. Иняриту, Най-добър актьор в главна роля за Леонардо ди Каприо, Най-добър актьор в поддържаща роля за Том Харди, Най-добро операторско майсторство, Най-добър монтаж, Най-добър звуков монтаж, Най-добри визуални ефекти, Най-добри звукови ефекти, Най-добра сценография, Най-добър грим, Най-добри костюми.

Носителят на Оскар, режисьорът Алехандро Г. Иняриту пренася легендата за Хю Глас на екрана в Завръщането, епично приключение, чието действие се развива през 19 век в непознатите американски погранични земи. Потапяйки публиката в несравнима природна красота, мистерия и опасностите на живота в Америка от 1823 г., филмът изследва преобразяването на един човек в търсене на оцеляване.

От части трилър, от части пътеводител през пустошта, Завръщането изследва първичните инстинкти не само за запазване на живота, но и на достойнството, справедливостта, вярата, семейството и дома.

Завръщането е първият исторически епос на режисьора Иняриту, който е известен с филмите си 21 грама, Вавилон и отличения миналата година с Оскар® за най-добър филм Бърдмен: Или неочакваната добродетел на невежеството. Тук той отново оставя характерния си отпечатък – неповторима комбинация от визуална непосредственост и емоционална интимност в история, която пренася публиката във времето и пространството.

Завръщането

Пустошта, където е заснета продукцията, отразява тежките условия, в които Глас и другарите му всъщност са живели през 1800г. Иняриту, неговият екип и актьорите са били подготвени за това и са приели предизвикателствата да снимат в Канада и Аржентина – региони, известни с непредвидими метеорологични условия и недокоснати от цивилизацията диви земи, за да се потопят напълно в изживяването да бъдеш трапер в началото на 19-ти век.

За главната роля, която е крайно интензивна физически и емоционално сурова, Иняриту се спира на носителя на Златен глобус и номиниран за награда Оскар Леонардо ди Каприо. Заедно с актьорите Том Харди, Домнал Глийсън и Уил Полтър, Иняриту повежда назад във времето разнообразен международен екип. Към тях се присъединяват операторът Еманюел “Чиво” Лубецки, който се отличава със визуалния си стил да снима на открито, сякаш камерата плува из пейзажа. Иняриту работи в тясно сътрудничество с исторически консултанти и съветници, за да се придържа към автентичната обстановка и условия.

Завръщането

Митологията за Глас започва през 1823 г.. Той е сред хилядите мъже, участвали в търговията с кожи, което е новата движеща сила в икономиката на САЩ. Това е време, когато мнозина са гледали на дивата природа като духовна нищета, която трябва да бъде опитомена и покорена от калените мъже. И така те се впускат в неизвестното, плувайки далеч по неотбелязани на картата реките, изчезвайки в невероятно буйни гори, като стремежът им не е бил само към вълнение и приключения, но и към печалба – често в жестока конкуренция с местните племена, за които тези земи отдавна са дом.

Много такива мъже умират незнайни, но Глас влиза в аналите на американския фолклор с отказа си да умре. Неговата легенда заискрява след като той се сблъсква с една от най-страховитите опасности на Запада: мечка гризли. Дори за най-доказаните трапери, такива срещи са се оказвали фатални. Но не и за Глас. В разказа на Иняриту, премазаният Глас се вкопчва в живота – и страда от човешкото предателство, което му дава сили да продължи напред на всяка цена. Независимо от огромната загуба, Глас се издърпва от границите на смъртта и пропълзява пътя си през неизвестни опасности и непознати култури в търсене на разплата и изкупление. По време на изпълненото със смут и вълнение придвижване, той достига до отхвърляне на желанието за унищожение, което първоначално го води. Така той се превръща в Revenant (както е оригиналното заглавие на филма) – завърнал се от мъртвите.

Завръщането

Иняриту казва: Историята на Глас повдига въпросите: Кои сме ние, когато сме напълно лишени от всичко? Какви сме ние, от какво сме направени и на какво сме способни?

Леонардо ди Каприо добавя: Завръщането е невероятно пътешествие през най-тежките земи в една неизследвана Америка. Тук става въпрос за силата на човешкия дух. Историята на Хю Глас е обект на много легенди край лагерния огън, но Алехандро използва този фолклор да проучи какво всъщност означава да нямаш никакви шансове за оцеляване, на какво е способен човешкият дух и какво се случва с човек, когато оцелее в такава ситуация.

Завръщането

За Иняриту Завръщането е завъртане на 180 градуса от света и интериора на последния му филм Бърдман: Или неочакваната добродетел на невежеството. След като показа неврозите на днешното време, Иняриту превключва към далеч по-грандиозна като мащаб история от американското минало, и разкрива вечното напрежение между варварство и цивилизацията, спокойствието и амбицията.

Над пет години мечтаех за този проект, разкрива Иняриту. Това е един интензивна, емоционална история на фона на красив епос, която изследва пълният с неизмеримо физическо страдание живот на траперите. Въпреки, че голяма част от историята на Глас е апокрифна, ние се опитахме да останем верни на това, през което тези мъже се преминали. Придържахме се към всички трудни физически и технически условия, за да пресъздадем честната и реалистична емоция на това невероятно приключение.

Конфронтацията със смъртта се преплита по необичаен начин с любовната история между баща и син: тя разкрива как човек в момент на загуба, става все по-отдаден на живота.

600x120

В продължение на два века, историята на Хю Глас остава един от най-удивителни разкази за това как човек преминава отвъд всички познати граници на тялото, ума и душата. Той е роден във Филаделфия през 1773 г. Малко се знае за началото на живота му, но се смята, че е прекарал няколко години из моретата като пират. Заминава на запад, когато е на около 30 години, и през 1823 г. се присъединява към експедицията на капитан Андрю Хенри за проучване на река Мисури. По време на тази експедиция, в района на Лемън, Южна Дакота, Глас е премазан от гризли и е изоставен от останалите мъже, които са предположили, че скоро ще умре.

Самият Глас не е оставил никакви записки, освен едно единствено писмо, написано до родителите на негов другар, убит от индианците Арикара. Когато се появява жив, вестникарите разпространяват историята му из цялата страна. Оттогава са написани няколко биографии и романи. През 2002 г. писателят Майкъл Пънке публикува един от най-задълбочените изследвания по темата The Revenant: A Novel of Revenge.

За Леонардо ди Каприо това е най-интензивната физическа роля, и в същото време той почти няма реплики.

Завръщането

За мен във филма има мощни теми: волята за живот и отношенията ни с дивата природа, разкрива ди Каприо. Преди това съм играл много невероятно силни герои, които са ми въздействали по различни начини, но трябва да кажа, че за мен бе уникално предизвикателство да изградя убедителен образ без думи. До голяма степен в работата се адаптирах към момента, и реагирах на това, което природата ни предоставя и какво преживява Глас. Става дума за проучване на най-дълбоките елементи на инстинкта за оцеляване.

Ди Каприо също е очарован от желанието на Иняриту да придаде на историята на Глас реализъм, като потопи публиката в девствените западни покрайнини, много преди там да се настанят каубои и разбойници.

Иняриту е много доволен, че Ди Каприо с готовност откликва на желанието на режисьора да проучи границите на човешката издръжливост по начина, по който това прави Глас. Лео е извънредно прецизен във всеки детайл, във всеки аспект на човешкото поведение и наблюдение. Той е естествен при пресъздаването на нюанси, ритъм, движения и всичко, което кара героя му да се усеща напълно жив и пълнокръвен. Той внесе своята дълбоко лична връзка с природата, за което съм му благодарен.

Режисьорът подчертава, че Ди Каприо приема да участва в изпитания, за които нито един актьор не е напълно подготвен. Лео работи в най-трудните условия, с предизвикателен костюм, грим, потапяйки се в най-емоционално некомфортните и мрачни места. Но без значение какво преживява, когато заработи камерата, у него нещо незабавно оживява. Той притежава невероятна сила, отбелязва Иняриту. Начинът, по който снимахме изисква огромно количество труд и концентрация по отношение на ритъма, време, скоростта и тишината. Но Лео го прави всичко без проблеми, защото присъства винаги на 100%.

На свой ред ди Каприо споделя, че има пълно доверие на Иняриту. Това, което наистина ми харесва в подхода на Алехандро е, че той е от старата школа режисьори, които вярват в изкуството да създадеш нещо на екрана. Той разбира индустрията по свой начин и развива своя безкомпромисен стил, който в момента е синоним на името му. Има много малко режисьори, които съумяват да избягат от калъпа на Холивуд и той безспорно е един от тях.

Атаката на мечката гризли, която заплашва да сложи край на живота на Глас, е битка с един от най-безпощадните хищници в природата. Сцената с мечката беше невероятно трудна за мен, припомня си Ди Каприо, но в същото време е много силна и въздействаща. Във филма като звук Алехандро остави само бръмчене на муха, дишането на Глас и дъха на мечката. Така той постигна отвъд всичко, което съм виждал. Глас трябва да намери начин да се справят с това огромно животно, което го е затиснало. Той е на ръба на смъртта – и зрителя също е напълно потопен в този момент, заедно с него.

Завръщането

Ди Каприо участва в много от собствените си каскади: той е погребан в сняг, излиза гол в минус пет градуса и скача в замръзнала река. И всеки миг все повече го доближава и свързва с Глас. През цялото време кънти един въпрос – в крайна сметка дали отмъщението ще утоли жаждата на Глас. Но бе нужно да продължавам да се превръщам в нещо повече от него… приех го в нещо като духовно начинание, заключава актьорът.

Завръщането е история за суровото оцеляване и за вдъхновяващата надежда, заявява Иняриту. За мен най-важната част е да изпълним убедително това приключение с усещане за чудо и открития, както и изследване на природата и на човешката природа.

Завръщането е българските киносалони от 22 януари 2016 г., разпространяван от Александра Филмс: