Лечебните свойства на динята

диня

Какви са лечебните свойства на динята?

Лечебните свойства на динята са били известни на хората още в дълбока древност. В своя труд „Основи на фармакопедията“ китайският фармацевт Ли Шъджън посочва, че динята не само утолява жаждата и разхлажда, но и пречиства организма, улеснява уринирането, подобрява кръвообращението.

Съвременната медицина препоръчва резен диня при висока температура, обилно потене, нервност, причинени от лятна настинка или топлинен удар. Лекарите съветват да ядем диня при затруднено уриниране и жажда.

Динята е с малко калории и най-високо съдържание на вода от всички плодове – 92%, която я прави диетична и се препоръчва при затлъстяване. Друга нейна полза при диети за отслабване е, че създава усещане на ситост. При динена диета за пет дни може да свалят от 2 до 7 килограма.

Динята съдържа големи количества витамин C – един резен диня ни осигурява 39% от препоръчителната дневна доза на витамина. В динята има и високи нива на витамин А, който отговаря за кожата и доброто състояние на лигавиците. В един резен диня има около 33% от препоръчителната дневна доза.

Наличието на бета каротин в динята я прави добра храна за профилактика на рака, тъй като този витамин е силен антиоксидант. В динята се съдържа и доста калий, който подпомага регулирането на сърдечната функция и прави плода подходящ за хора страдащи от сърдечно-съдови заболявания, порок на сърцето и високо кръвно налягане. Отличен ефект при хипертония имат и семената на динята, които в допълнение подобряват бъбречната функция. Плодът има свойството да понижава нивата на лошия холестерол.

Фибрите в динята подпомагат правилната функция на червата и предпазват организма от рак на дебелото черво и ректума.

Друго противораково свойство на динята се дължи на съдържанието на ликопен, който й придава червения цвят. Ликопенът е 100 пъти по-силен антиоксидант от витамин Е и ако се консумира редовно, намалява риска от рак с 45%. Ликопенът сваля холестерола и предпазва сърцето.

Динята съдържа ценната аминокиселина цитрулин, която е най-добрият източник на клетъчен аргинин. Цитрулинът подпомага имунната система, отпуска кръвоносните съдове и подпомага добрата функция на червата.

Динята помага на организма да се изчисти от токсините и шлаките, предпазва от образуване на камъни в бъбреците и жлъчката. Препоръчва се за хора, страдащи от заболявания на отделителната система, подагра, артрит, ревматизъм, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, атеросклероза, заболявания на черния дроб и пикочния мехур, кръвотечения от носа. Динята е полезна и при анемии, защото стимулира производството на кръв.Съдържа още и витамините А, В1, В2, които подпомагат работата на нервната система, както и желязо, магнезий, манган и никел.

Благодарение на магнезия и фибрите, динята се препоръчва при хроничен запек. Плодът регулира перисталтиката и стимулира образуването на жлъчен сок.

Снимка на диня: Демиетрих Бейкър