Лечебният ефект на червеното вино

Представяме всичко за лечебният ефект на червеното вино при умерената му употреба!

Учените откриха специално вещество в червеното вино, който може да се използва за лечение на диабет, деменция и заболявания на сърдечно-съдовата система.

Умереното количество червено вино има положителен ефект върху здравето. Вино помага за здраво сърце, здрав мозък и добро зрение, и е средство срещу астма, диабет, камъни в жлъчката, кариес, инфекции, инсулт, Алцхаймер и дори рак.

Експерти заключиха, че е възможно да създадат нови методи за лечение на болести чрез употребата на червеното вино, обяви агенция БГНЕС.

Д-р Андрю Мъри от университета в Кеймбридж, Великобритания, обясни, че в действителност, за да има лечебен ефект червеното вино, трябва да се изпие около седемстотин бутилки. Тази цифра изглежда почти немислима, тъй като може да доведе до зависимост, от която трудно може да се отърве човек.

Лекарите съветват жените да вземат малка доза от напитката, за да намалят риска от рак на гърдата. За лечение на това заболяване обикновено се използва химиотерапия, но експертите съветват да използвате виното за предотвратяване на болестта.

Противопоказанията на червеното вино са малко. Червено вино категорично не трябва да се употребява при сериозни заболявания на вътрешните органи, бременност и алергия към съставките му.

Червеното вино съдържа алкохол, а прекаляването с алкохол вреди и препиването с вино само възпира полезните му свойства, които се проявяват при умерената му консумация – максимум по две-три чашки на ден.

Препоръчителната здравна дневна доза червено вино от СЗО е до две чаши за мъжете и една чаша за жените. Една чаша събира около 150 милилитра червено вино.

Виното е №4 в класацията за любимия алкохол на българите, показва проучване, проведено през 2011 г. в социалната мрежа Facebook от Zdraven.bg сред над 55 000 българи, консумиращи алкохол.

Снимка: Zdraven.bg