Лечението на деца с ковид е различно според възрастта

коронавирус

Инфекциите от Ковид-19 сред децата през пандемията са варирали по тежест според възрастта и вирусния вариант, установи проучване.

Международен екип от медицински изследователи установи, че инфекциите от Ковид-19 сред децата през пандемията са варирали по тежест според възрастта и вирусния вариант, съобщи БТА.

В своето проучване екипът анализира клинични данни на 31 785 деца на възраст до 18 години, хоспитализирани заради КОВИД-19 от януари 2020 г. до март 2022 г.

С появата и отшумяването на глобалната пандемия многобройни проучвания търсят модели, които могат да бъдат използвани за лечението на заразените. Но, както отбелязват изследователите, подобни проучвания са склонни да обединяват децата като една група, когато търсят общи тенденции.

В това ново проучване екипът преглежда данните на деца, приети в болница от най-ранните дни на пандемията до средата и късния й период, за да научи повече за въздействието на болестта върху подрастващи от различни възрасти.

За да разберат по-добре как децата са били повлияни от инфекции, изследователите сравняват приетите в болница и приетите в интензивно отделение, както и дали децата са получавали кислород или са били поставени на дишане с апарат. След това учените разделят пациентите на три възрастови групи – тези на възраст от 0 до 6 месеца, от 6 месеца до 5 години и от 5 години до 18 години. Данните са получени от болници в девет страни, участвали в проекта.

Изследователският екип установи, че с напредването на пандемията хоспитализациите са се увеличили с появата на всеки нов основен вариант. а трите възрастови групи приемът в интензивно отделение е намалял с напредването на пандемията. Но има разлики и при децата, които са се нуждаели от кислород или механична респирация.

При пациентите на възраст от 0 до 6 месеца механичната респирация е била необходима по-рядко, но нуждата от кислородна терапия не е спаднала.

При пациенти на възраст от 6 месеца до 5 години нито нуждата от механична респирация, нито от кислородна терапия са намалели, а при пациенти от третата възрастова група и двата вида подпомагане на дишането са били използвани по-рядко.

Учените подчертават колко е важно да се вземе предвид възрастта на детето, хоспитализирано заради Ковид-19, когато се взимат решения относно вариантите за лечение.

Резултатите от мащабния анализ е публикуван в специализираното издание на Американската медицинска асоциация JAMA Pediatrics на 21 август 2023 г.

Колаж: Alexandra_Koch / Pixabay