Лечение на безплодие с нано сперма

Учените създадоха нов метод за лечение на безплодие чрез нано сперматозоиди.

Учените откриха начин как да прикрепят наночастици към сперматозоиди.

Този метод може да бъде използван за диагностицирането на редки случаи на безплодие, а също така за транспортиране на лекарство до яйцеклетката. Това се казва в статия, публикувана в списание Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine.

Наночастиците са подобни на празни пликове, в които могат да бъдат поставени като писма различни вещества, и да бъдат доставени до клетките като до пощенска кутия. Наночастиците, които използваме, не взаимодействат със спермата, което ги превръща в прекрасни средства за доставка, заяви ръководителката на изследването Наталия Баркалина от Оксфордския университет, цитиран от агенция БГНЕС.

Сперматозоидите трудно се подават на изучаване заради миниатюрните си размери, необичайната форма и краткият си живот извън организма. Изучаването на поведението им е необходимо, за да се установят причините за безплодието.

Баркалина и нейните колеги са използвали в своето изследване сперма от глигани, тъй като тя е сходна с човешката по състав, форма и активност. Учените са държали сперматозоидите в инкубатори заедно с кухи силиконови частици, докато те “не се залепят” едни за други.

В бъдеще изследователите планират да проверят как ще работят тези частици, ако те бъдат напълнени с необходимите вещества, а след това да повторят своя опит вече с човешка сперма. Те се надяват, че след няколко години този метод ще им даде възможност да определят причините за редките случаи на безплодие, а също така и да го лекуват, доставяйки медикаменти с помощта на “пощальоните”-наночастиците.

Снимка: Andrea Laurel