Леща срещу диабет

супа леща

Включването на ястия с леща в дневното меню намалява риска от диабет.

Лещата намалява нивата на глюкозата в кръвта, като забавят храносмилането и освобождаването на захари.

Бавното освобождаване на захарите предотвратява рязкото им покачване в кръвта, което предразполага към инсулинова резистентност и поява на диабет тип 2.

Учени от Университета на Гуелф в Онтарио, Канада, установиха, че заменянето на половин порция ориз или картофи с леща сваля кръвната захар с до 35 процента.

Лещата сваля и холестерола. Тя е много богата на минерали и витамини.

Учените са работили с 24 здрави доброволци, които не страдат от диабет, на които давали или картофи с ориз или едно от двете, смесени с червена или зелена леща.

Изследователите измервали нивата на кръвната захар на доброволците преди да ядат своите обогатени с леща ястия и след това втори път – два часа след храненето.

Кръвната захар на доброволците, получили наполовина ориз, наполовина леща, спаднала с 20 процента два часа след хранене в сравнение с порция единствено от ориз.

Смяната на половината картофи с леща довело до 35 процента по-ниска кръвна захар.

Бобовите храни, сред които е лещата, са хранителни вещества с висока хранителна стойност, които имат потенциала да намалят хроничните заболявания, свързани с високите нива на глюкозата, казва професорът по хранене от Университета на Гуелф Алисън Дънкан от екипа, провел проучването. Надяваме се това проучване да запознае хората по-наясно с ползите за здравето от яденето на бобови храни, допълва тя.

Смесехме лещата с картофите и ориз, защото хората рядко ядат единствено леща, а по-скоро ги консумират в комбинация с други нишестета като част от основното хранене, затова искахме резултатите да отразяват това, пояснява проф. Дънкан.

Защо лещата и другите бобови храни носят здравната полза, установена в проучването, причинявайки спадане на нивата на глюкозата в кръвта? Чрез забавянето на храносмилането на нишестетата в яденето и в резултат на това и скоростта, с която те освобождават захари в кръвта на човек, обясни още проф. Дънкан.

Това по-бавно абсорбиране означава, че не човек не получава рязко повишение на глюкозата. Високите й нива за кратък период от време може да доведе до лошо регулиране на кръвната захар, което е отличителен белег на диабет тип 2. По същество яденето на леща може да понижи този риск, е основният извод на изследователите от Университета на Гуелф.

Резултатите от проучването са публикувани в уебсайта на университета в Гуелф, както и в специализираното издание на Оксфорд Journal of Nutrition.

Снимка на супа леща с кориандър и кисело мляко: larkspur