Ликопен увеличава плодовитостта на мъжете

Веществото ликопен, което се съдържа в червени домати и други храни, увеличава плодовитостта на мъжете, доказаха отново учените.

Ключовата хранителна съставка ликопен, която придава на доматите яркия им червен цвят, може да увеличи плодовитостта на мъжете, установиха американски учени.

Изследването показало, че веществото ликопен може да увеличи спермата с до 70%.

За целите на проучването, публикувано от клиниката в Кливланд, щата Охайо, САЩ, били анализирани 12 изследвания на различни учени от цял свят, пояснява агенция БГНЕС.

Всички данни показали, че веществото ликопен увеличава спермата и намалява броя на анормалната сперма. Директорът на Центъра за репродуктивна медицина към клиниката в Кливланд Ашок Агаруал, който ръководил проучването, заяви, че ликопенът подобрява функционирането на репродуктивните органи на мъжете.

Други изследвания установиха, че веществото намалява заболяванията на простатата, жлезата, която произвежда спермата, и може да забави или дори да спре развитието на рак на простатата.

Учените в Кливланд вече започнали експеримент, в рамките на който дават добавки с ликопен на мъже с необяснима стерилност. Те очакват, че ще могат да обявят резултатите си догодина.

Снимка: Corey Burger