Лимон срещу стрес 2

Учените отново доказаха, че лимон помага срещу стрес. Как?

Изследване на учени от Университета в Токио, Япония, показва, че вдишването на цитрусовия аромат понижава стреса, защото цитрусовият плод лимон съдържа химичното съединение линалол. То премахва ефектите от стреса върху 109 различи гена в човешкото тяло и има благотворно въздействие върху химията на кръвта.

Известно е, че когато човек изпадне в стрес, ядоса се или се уплаши, съответни гени се активират и нивото на белите кръвни клетки се повишава. Тези процеси причиняват депресия, възпаление, безсъние и в по-тежки случаи натоварват сърцето и водят до състояния, които могат да бъдат смъртоносни, пояснява actualno.com.

Тестовете показаха, че линалолът намалява повишената активност на гените и нивата на левкоцитите. Резултатите, публикувани в изданието Списание за селскостопанска и хранителна химия, потвърждават схващането, че ароматерапията облекчава стреса и повдига настроението.

Изследванията на японските специалисти са първото научно доказателство, че благодарение на линалола цитрусовият аромат отпуска не само духа, но и тялото.

Химичното съединение се съдържа във всичко, от маслата за масаж през смеските от изсушени цветя, билки и плодове (наречени “потпури”) до освежители за въздух. Полезен за душата и тялото е също ароматът на лавандула, манго и други ароматни растения.

Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална селекция на песни за лимони:

Снимка: Лео Кинези