Липса на витамин D засилва риска от множествена склероза

сьомга с яйце

Недостиг на витамин D засилва риска от множествена склероза, отново доказаха учените.

Жените, страдащи от недостиг на витамин D, имат 43% по-голям риск да развият множествена склероза.

Изводът е на ново изследване на Харвардския институт за обществено здраве.

Това автоимунно заболяване поразява нервните тъкани на главния и гръбначния мозък, то обикновено се открива на възраст между 20 и 40 години, пише изданието Deccan Chronicle, цитирано от агенция БГНЕС.

Заболяването е трудно да бъде открито до появата на симптомите. Вероятно изводите на учените ще доведат до разработването на нов тест за оценки на риска от множествената склероза.

Специалистите добавят: за да бъде намален рискът от множествена склероза, трябва да се поддържа концентрацията на витамин D в рамките на нормата.

Между другото, определени видове бактерии в чревния тракт може да играят важна роля за напредването на болестта. Това установиха учени от Калифорнийския университет, извършили изследване със 142 души, половината от които са били болни, а другата здрави.

Изследователите открили, че определен вид чревни бактерии по-често се срещат сред лицата, страдащи от множествена склероза. Те вкарали въпросните бактерии в мишки и установили, че са въздействали върху имунната система на гризачите. Тези чревни бактерии може да не са единствената причина за заболяването, но съдейки по всичко, могат да влияят върху протичането на болестта.

През 2015 г. друго изследване на учени от канадския университет Макгил разкри, че хората, които са генетично предразположени към по-ниски нива на витамин D, има по-голям риск от развиване на множествена склероза.

Слънцето е естествен източник на витамин D. Ако искате да го добавите чрез здравословно хранене, сред храните, най-богати на витамин D, са дроб от треска, сардини, сьомга, херинга, риба тон, скумрия, мляко, жълтък, гъби, миди, хайвер, кашкавал и сирене.

Снимка: Катрин Лим