Лондон е най-добрият град за живеене в света през 2020 г.

Лондон

Обявиха столицата на Англия – Лондон, за най-добрия град за живеене в света през 2020 г.

Лондон зае първо място в класацията „Най-добри градове в света 2020“, съставена от експерти от фирмата Resonance.

А София не попада дори в топ 100.

Списъкът е публикуван на уебсайта на компанията с офиси в Ню Йорк, САЩ, и Ванкувър, Канада, която се занимава с консултантска дейност в областа на имотите и туризма.

В рамките на проучването анализаторите оценяват градовете с население над един милион души в 6 основни категории: Месторазположение, Инфраструктура и атракциони, Култура и забавления, Хора, Икономически просперитет и Дигитализация. Отчитат се редица критерии, сред които климат, ниво на безопасност, наличие на инфраструктура за отдих и атракции, наличие на образователни институции, летища, ресторанти и магазини, дял на образовани жители, доходи на граждани и популярност в социалните мрежи.

Категорията Месторазположение анализира качестовото на естествената околна среда, климата, броя слънчеви дни на улицата, природни и исторически забележителности, брой паркове и градинки за дейности на открито.

В категорията Инфраструктура и атракциони се взимат предвид свързаността на града с летища, туристически атракции и събития, брой музеи и художествени галерии, престиж на университетите, брой и обем на конгресните центрове.

Категорията Култура и забавления разкрива културната мозейка в града и възможностите за качествен начин на живот и включва подкатегориите Култура, Хранене, Шопинг и Нощен живот като се оценява качеството на културните мероприятия, нощните забавление, заведенията за хранене и пиене, местата за шопинг.

Категорията Хора разглежда многообразието на населението в града като човешки капитал като включва подкатегориите Многообразие и Образование, която брои процента на жителите с висше образование.

Категорията Икономически просперитет отчита броя световни фирми с представителства в града, както и брутния вътрешен продукт на глава от населението на града.

В категорията Дигитализация показва представянето на града в интернет като се отчитат броя препоръки в туристическия портал TripAdvisor, броя отбелязвания във Facebook и Instagram, броя търсения в Гугъл, както и тенденцията нан популярност в Гугъл.

Според резултатите от изследването, класацията за най-добрите мегалополиси за живот в света е оглавена от Лондон, следван от Ню Йорк, Париж и Токио. Лондон е единственият британски град, който е с население над 1 милион души, затова второ населено място от Острова не попада в класацията.

Москва заема петата позиция в списъка, като се издига с едно място спрямо 2019 година. Вторият руски град – Санкт Петербург, се класира в топ 35.

От градовете в съседните на България държави попадат Истанбул на №39 и Атина на №67, макар столиците на Турция, Сърбия и Румъния да са с население над 1 милион души също.

Германия е с държавата в Европа с най-много градове с над милион население, които са сред най-добрите за живеене в света! Осем са германските градове, които влизат в топ 100 в света – Берлин, Мюнхен, Щутгарт, Франкфурт на Майн, Хамбург, Хановер, Кьолн и Нюрнберг.

Четири испански града попадат сред стоте най-добри за живеене в света – Барселона, Мадрид, Валенсия и Севиля.

Европейската столица Брюксел, Белгия, се класира под №76 в класацията за стоте най-добри града за живеене в света.

Около една трета от стотицата се заемат от американски градове – общо 34 попадат в класацията. Шест канадски града също влизат в топ 100.

От градовете в Латинска Америка сред най-добрите за живеене са Сан Паоло, Бразилия (№59), Буенос Айрес, Аржентина (№72), Рио де Женейро, Бразилия (№75), Сантяго, Чили (№95) и столицата на Мексико (№96).

Ето кои градове заемат класирането топ 50:

 1. Лондон, Англия (№1 в категориите Култура и забавления и Дигитализация)
 2. Ню Йорк, САЩ (№1 в подкатегорията Култура)
 3. Париж, Франция (№1 в подкатегорията Пазаруване)
 4. Токио, Япония
 5. Москва, Русия (№1 в категорията Инфраструктура и атракциони и №1 в подкатегориите Свързаност с летища и Музеи)
 6. Дубай, ОАЕ
 7. Сингапур
 8. Барселона, Испания
 9. Лос Анжелис, САЩ
 10. Рим, Италия
 11. Сан Франциско, САЩ
 12. Мадрид, Испания
 13. Чикаго, САЩ
 14. Абу Даби, ОАЕ (№1 в категорията Хора)
 15. Амстердам, Холандия, която вече се нарича Нидерландия
 16. Пекин, Китай (№1 в категорията Икономически просперитет)
 17. Торонто, Канада
 18. Доха, Катар
 19. Хонг Конг, Китай
 20. Сан Диего, САЩ
 21. Бостън, САЩ (№1 в подкатегорията Университети)
 22. Сидни, Австралия
 23. Лас Вегас, САЩ
 24. Маями, САЩ
 25. Сан Хосе, САЩ
 26. Вашингтон, САЩ
 27. Цюрих, Швейцария
 28. Берлин, Германия
 29. Прага, Чехия
 30. Сеул, Южна Корея
 31. Милано, Италия
 32. Хюстън, САЩ
 33. Мелбърн, Австралия
 34. Сиатъл, САЩ
 35. Санкт Петербург, Русия
 36. Виена, Австрия
 37. Мюнхен, Германия
 38. Далас, САЩ
 39. Истанбул, Турция
 40. Остин, САЩ
 41. Ванкувър, Канада
 42. Дъблин, Ирландия
 43. Орландо, САЩ
 44. Осака, Япония
 45. Монреал, Канада
 46. Щутгарт, Германия
 47. Франкфурт на Майн, Германия
 48. Калгари, Канада
 49. Финикс, САЩ
 50. Лисабон, Португалия

Снимка на Лондон от високо: Роман Грач