Лошият сън увеличава риска от диабет

Ново научно изследване показва, че хора, които имат лош нощен сън, е шест пъти по-вероятно да се разболеят от диабет или от сърдечно заболяване.

Изследването на британски учени сочи, че симптомите на диабет се развиват само след три дни нередовен сън. Проучването може да помогне за обясняването на предишни изследвания, които установиха, че работещите нощна смяна са изложени на висок риск от диабет от втори тип и сърдечно заболяване.

Изследването, в което участвали близо 20 000 души, установило, че хората с четири специфични генни вариации са изложени на по-висок риск от диабет и сърдечни заболявания.

Учените установили, че вредният протеин, известен като MT2, може да наруши връзката между 24-часовия или циркаден ритъм, и отделянето на хормона инсулин, което нарушава контрола върху кръвната захар и следователно води до диабет от тип 2.

Контролът на кръвната захар е един от многобройните процеси, регулирани от биологичния часовник на тялото. Това изследване допринася за разбирането ни как генът влияе върху риска от диабет при хората. Открихме много редки вариации на гена MT2, които имат много по-сериозни последици от по-обичайните вариации, открити преди това“, заяви проф. Филип Фрогел от Императорския колеж в Лондон, цитиран от агенция БГНЕС.

Снимка: maalokki