Лошото настроение е болест

В полезна статия за депресията dnevnik.bg обяснява симптомите и причините за нея.

Описание:
Депресията (от латински – потиснатост, угнетеност) е психично разстройство, което може да наруши емоционалното равновесие на човека за продължително време. Най-често заболяването се диагностицира през есента – сезонът, през който денят намалява и светлината става все по-оскъдна. Популярното схващане е, че липсата на слънце пречи за синтезиране на хормона мелатонин, който предпазва от болестта. Смята се, че това е причината в северните страни депресиите да са от 2 до 5 пъти по-чести, отколкото при народи, които живеят близо до екватора. Според някои психиатри обаче не дъждът и мрачното време предизвикват болезнено пониженото настроение и тежките мисли, а промяната, която настъпва в организма при адаптацията по време на преходните сезони.

Симптоми:
Ако човек започне да се уморява, дори когато не е работил много, това трябва да е сигнал, че нещата не са наред. Типични симптоми на депресията са безсънието, раздразнителността, черногледството, трудното справяне с елементарни обичайни занимания. Подобни са признаците и на хроничната умора, но при депресивните състояния нормалните всекидневни дейности са смутени много по-сериозно.

Причини:
Отключващите фактори за болестта са преумората, стресът и пренапрежението. Промяната в социалния фактор, например пенсиониране, безработица, липса на достатъчно средства за живот, също може да провокира и отключи депресията. Статистиката показва, че този вид разстройства все повече нарастват. Около 350 мил. души в света страдат от депресия, а у нас са засегнати над 340 хил. души. Пикът на заболеваемостта е между 25 и 44-годишна възраст. Учените прогнозират, че през 2020 г. депресиите ще заемат второ място след сърдечно-съдовите заболявания. По-уязвим е женският пол.

Снимка: Darion