Българите масово пием силни успокоителни без рецепта

Лошо: Българите масово пием силни успокоителни без рецепта.

Масово българите употребяват успокоителни лекарства без лекарски контрол, което води до сериозни здравословни заболявания. Това съобщи проф. Стефка Янчева, завеждащ Клиниката по неврология към Университетската болница Св. Наум в София.

13,1 н% от населението в България страда от тревожно разстройство, сочат данни от медицинско изследване. Според най-новите проучвания над 90% от физическите заболявания са свързани със стреса.

В края на миналата година фармацевтичната компания Медика направи проучване сред хора на възраст между 25 и 55 години за нивото на стреса. Повече от половината участници признават, че са подложени на постоянен стрес в ежедневието си.

Една трета имат нарушение в съня, а половината страдат от нервност и умора. Най-опасната грешка, която се прави от хората, е да взимат успокояващи без лекарки контрол, обяснява проф. Стефка Янчева: В повече от жените, ако отворите чантите им, ще намерите или ксанакс, или лексотан – мъжете също ги пият. За съжаление се прибягва към диазепам, което е още по-лошо. Когато тази употреба е безконтролна, се получават нежеланите лекарствени реакции с увреждане на паренхимни органи – черен дроб, бъбреци. От друга страна появява се необходимостта дозата да се повишава и се стига до зависимост, от която много трудно се излиза и се получава един порочен кръг.

Най-често постоянното напрежение и умората са причина за инфаркт и инсулт, колит, язва, гастрит, затлъстяване, мигрена, астма и стерилитет.

Снимка: sxc.hu