Лош сън води до инсулт

събуждане

Проблемите със съня увеличават риска от инсулт.

Хъркате ли, мятате ли се в леглото, сънливи ли сте през деня, будите ли се през нощта и спите ли твърде малко или твърде много? Всички тези проблеми намаляват качеството на съня ви и могат да увеличат риска от инсулт, според изследване, съобщи CNN.

Според проучването проблемите със съня са свързани с петкратно увеличение на риска от инсулт.

Хъркането, мятането и въртенето, дрямката за дълго време през деня, събуждането през нощта и твърде малкото или дори твърде многото сън – всички тези проблеми допринасят за лошото качество на съня и могат да повишат риска от инсулт.

Всъщност изследователите са установили, че колкото повече проблеми със съня имате, толкова по-голям е рискът от инсулт.

„Наличието на повече от пет от тези симптоми може да доведе до пет пъти по-висок риск от инсулт в сравнение с тези, които нямат никакви проблеми със съня“, казва в изявление авторката на изследването Кристин Маккарти от Университета в Галуей, Ирландия.

„Констатациите са в съответствие с предишни изследвания, които свързват нездравословния сън с високото кръвно налягане и с увреждания на кръвоносните съдове, които са рискови фактори за инсулт“, казва специалистът по съня Кристен Кнутсън, доцент по неврология и превантивна медицина в Медицинското училище „Файнберг“ към Северозападния университет в Чикаго. Тя не е участвала в проучването.

Според експертите, освобождаването от всякакви притеснения и медитацията могат да помогнат преди лягане.

Една от причините може да бъде влиянието на краткия, фрагментиран сън и нарушенията на съня като сънната апнея върху способността на организма да регулира метаболизма, кръвното налягане и възпаленията, които са рискови фактори за инсулт, казва д-р Филис Зи, директор на Центъра за циркадианна медицина и медицина на съня в медицинския факултет на Северозападния университет, която не е участвала в проучването.

„Лошият сън може да наруши естественото понижаване на кръвното налягане, което се случва по време на сън, и да допринесе за хипертония – важен рисков фактор за инсулт и сърдечносъдови заболявания“, каза Зи. „В други изследвания, базирани на населението, са отчетени подобни връзки между лошото здравословно състояние на съня и нарушения като диабет, сърдечни заболявания и деменция.“

В проучването, публикувано в списание „Neurology“ на 5 април 2023 г., са анализирани данни от над 4500 души, участвали в INTERSTROKE – голямо международно проучване на случаи и контроли на пациенти, преживели инсулт.

Близо 1800 участници в проучването са имали исхемичен инсулт – най-често срещаният вид инсулт, при който кръвен съсирек блокира артерия, водеща към мозъка. Други 439 души са имали интрацеребрален кръвоизлив, при който артериите или вените в мозъка се разкъсват, причинявайки кръвоизлив в мозъчната тъкан.

След това участниците в проучването са сравнени по възраст и пол с хора, които не са имали инсулт. И двете групи отговорили на въпроси за качеството на съня и поведението си и двете групи били сравнени.

Резултатите показват, че хората, които спят средно по-малко от 5 часа на нощ, са три пъти по-застрашени от инсулт, отколкото тези, които спят по 7 часа – препоръчителният минимум за възрастни. От друга страна, спането средно повече от 9 часа на нощ е свързано с двукратно увеличаване на риска от инсулт, се посочва в изявлението за проучването.

Резултатите се запазват дори и след корекции за елиминиране на други проблеми, които могат да доведат до инсулт, включително депресия, злоупотреба с алкохол, тютюнопушене и липса на физическа активност, според проучването.

Сънната апнея – състояние, при което хората спират да дишат няколко пъти на час – е свързано с трикратно увеличение на риска от инсулт, се казва в изявлението.

„Сънната апнея може да промени пътищата, участващи в регулирането на факторите на кръвосъсирването, които могат да увеличат риска от инсулт“, каза Зи.

Хъркането, което може да бъде признак на нелекувана сънна апнея, също е рисково. Вероятността хората, които хъркат, да получат инсулт е с 91% по-голяма от тази на хората, които не хъркат.

Дрямката също е рисков фактор, се казва в изявлението. Вероятността хората, които са дремали през деня средно повече от час, да получат инсулт е с 88% по-голяма от тази при тези, които не са го правили. Но планираната дрямка с продължителност под един час не е свързана с повишен риск от инсулт, се казва в проучването.

Спазването на добра хигиена на съня, здравословното хранене и редовните физически упражнения са основни начини за намаляване на негативното въздействие на нарушенията на съня и за намаляване на риска от инсулт и сърдечносъдови заболявания.

Важно е да се даде приоритет на редовното получаване на тези седем до осем часа непрекъснат сън всяка нощ, каза Зи. Това означава да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден, дори и през почивните дни.

Спалнята трябва да се използва само за сън и интимност, допълват специалистите.

„Не се мотайте там и не гледайте телевизия, не четете книги и не вършете работа там“, казват те. „Дръжте тетрадка до леглото, така че ако се събудите посред нощ, да можете да запишете това, което ви идва наум. Разсейвайте всички притеснения, които имате, като медитирате върху тях и правите всичко възможно да оставите нещата да отминат.“

Не пийте алкохол и не яжте поне три часа преди лягане, за да избегнете стомашно разстройство, което може да ви събуди, предлага Зи. „Също така е важно да правите физически упражнения, за предпочитане сутрин.“

„Единственото истинско лекарство, което действа винаги, е подобряването на начина на живот, за да се включи здравословно поведение“, заключават изследователите, цитирани от БГНЕС.

Снимка на събуждане: manbob86 / Pixabay