Любов срещу депресия и високо кръвно

любов

Любовта носи здраве.

Когато човек е влюбен, това намалява кръвното налягане, помага срещу депресията и за зарастването на раните, твърдят учените.

Психологът Артър Арон от университета Stony Brook в Ню Йорк разкри пред в-к „Washington Post“, че е „сканирал мозъка на хора, които се намирали на различни фази на влюбеност, за да разбере механизъм на влияние на това чувство върху здравето на човека.“

„Изследванията установиха, че влюбеността води до активиране в мозъка на допамин – субстанция, която е свързана с удоволствието и мотивацията. Същото се получава, ако човек спечели много пари и взема кокаин“, отбелязва той, цитиран от агенция БГНЕС.

Най-обикновените прегръдки и държането за ръце предизвикват отделяне на хормона окситоцин, който смъква равнището на стресовите хормони, намалява кръвното налягане, подобрява настроението и притъпява чувствителността към болка.

Преди това изследователи от университета в Охайо в САЩ доказаха, че влюбеността ускорява затварянето на раните.

Тези, които още не са влюбвали, психоложката Джулиън Холт-Ланстад от частния университет Brigham Young успокоява, че наличието на силни връзки с приятели и роднини действа компенсаторно. Докато самотният и отхвърлен човек може да започне да боледува. Разводът също се отразява негативно на здравето.

Снимка на любов в листа от роза: Lotus Head