Пикантни храни, като люти чушки, може да има положителен ефект върху кръвното налягане. До този извод са стигнали китайски учени от Трети Военен Медицински Университет, съобщи в-к Dayly Mail, цитиран от агенция БТА.
Изследването, публикувано в сп. Cell Metabolism, показва, че веществото капсаицин, което придава лютивия вкус на този зеленчук, води до отпускане на кръвоносните съдове.
При опитите с лабораторни мишки, страдащи от хипертония, било установено, че след подлагането им на диета, богата на капсаицин, тяхното кръвно налягане постепенно се нормализирало.
Това не е първото проучване за връзката между капсаицина и по-ниското кръвно налягане на молекулярна основа, припомня actualno.com. Но в предишните проучвания изследователите са фокусирали вниманието си върху краткосрочното въздействието на веществото, а не на дългосрочното му влияние.
Сега учените разработват метод, чрез който капсаицина да бъде извличан, за да бъдат разработени редица нови медикаменти за лечение на хипертонията.
Снимка: sxc.hu