Лятното часово време вреди на съня, сърцето и кожата

цветен часовник

Смяната на часовото време пред лятото се отразява върху съня, сърцето и дори върху кожата.

Преминаването от стандартното зимно време към новоизмисленото лятно часово време се отразява неблагоприятно върху съня, сърцето и дори върху кожата. Това посочват различни международни изследвания.

Смяната на времето, съпътствана от загубата на един час сън, може да причини кожни проблеми, обяснява Кандис Браун от лондонска клиника по пластична хирургия.

Всяко смущение в циркадния ритъм, колкото и да е незначително, влияе върху човешкото здраве и в частност върху кожата. Кожните клетки също имат вътрешен биологичен часовник и смяната на времето “разстройва” способността им да се подмладяват и обновяват, казва Браун интервю за британското издание Mirror.

За да предпазим кожата си от раздразнения и преждевременно стареене, специалистката съветва да използваме ексфолиращи и овлажняващи средства, да ограничим употребата на кофеин и да се храним малко по-рано от обичайното.

Думите й потвърждава и дерматоложката д-р Ема Уеджуърт: Без съмнение смяната на времето оказва влияние върху кожата. Тя е изключително динамичен орган, който реагира на промените в заобикалящата среда.

Смяната на времето се отразява и върху съня. Загубата на един час почивка през нощта води до недоспиване и чувство на умора. За да компенсират тази липса, експертите препоръчват на хората да вземат горещ душ преди лягане, да медитират и да спят голи. Валерианът също помага за отпускане на ума и тялото, напомнят специалистите.

Сърцето също страда от преминаването от зимно към лятно часово време. Изследване на учени от университета на Алабама, САЩ, показва, че в деня след смяната на времето рискът от инфаркт се увеличава с 10 процента.

В неделя срещу понеделник хората обикновено си набавят с 40 минути по-малко сън, което подлага тялото на сериозен стрес и може да повиши риска и от инсулт. Според проучване на специалисти от университета на Турку, Финландия, опасността от мозъчен удар е с осем процента по-висока след смяна на времето, а за хората над 65 години – с над 20 процента, посочва авторът на изследването д-р Йори Руусканен в репортаж на CNN.

Снимка на цветен часовник: Джеоф Ливингстън