Лятно или зимно часово време се решава през октомври 2019

градински часовник

След като европейците масово решиха да се спрем смяната на часовото време, през октоври 2019 се решава и кое да остане завинаги.

През октомври 2019 г. страните-членки на Европейския съюз за последен път ще могат да преместят часовника от лятно на зимно време, обяви еврокомисарят по транспорта Виолета Булц на пресконференция в Брюксел.

През октомври 2019 ще бъде последният път, когато ще променим времето, каза тя, цитирана от агенция БГНЕС.

Според еврокомисарят всяка държава-членка на ЕС може да реши сама кое време – зимното или лятното – иска да остави.

Държавите-членки са длъжни да информират Еврокомисията кое време искат да запазят – лятното или зимното и през октомври 2019 г. тези, които искат зимното – променят на зимно, тези, които искат лятното – остават на лятно. И това е – повече никой няма да премества часа, обясни тя.

Държавите няма да могат повече да променят времето, това ще бъде в компетенциите на ЕС, добави еврокомисарят.

На 12 септември 2018 г. председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на обръщение пред Европейския парламент представи предложение за отхвърляне на сезонното преместване на часа.

През август Европейската комисия публикува предварителни данни за онлайн гласуването по въпроса за регулярния преход към зимно и лятно време, според което около 84% от европейците са подкрепили отмяната за преместването на часа. Гласуването беше проведено от 4 юли до 16 август, като в него взеха участие 4,6 милиона души.

Zdraven.bg припомня, че смяната на часовото време два пъти годишно вреди на здравето и изразява удоволетворение, че ЕС се вслуша в гражданите на Европа и най-после отпада местенето на стрелките на часовника напред-назад, но жалко, че протака влизането в сила чак година и половина.

Снимка на часовник в парка: Хуан Бериел