Магнитни бури влияят на сърцето на 70% от хората

магнитни бури

Магнитни бури влияят на сърцето на 70% от хората, твърдят експерти.

Мощна геомагнитня буря удари Земята вечерта на 23 април 2023 г. Уредите на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН определят смущението като изключително силно и отчитат 9 от 9-степенната скала.

Бурята е резултат от масивна експлозия в слънчевата корона преди 2 дни. При слънчевото изригване Земята се оказа на пътя на потока от заредени частици.

При подобни силни смущения в геомагнитното поле на планетата има риск за сателитните комуникации и джипиес навигацията, предупреждават експерти. При магнитните бури най-зрелищни са северните сияния. Силната магнитна буря обикновено е активна поне още няколко дни с различен интензитет.

Изригване на свръхгореща материя от Слънцето в края на миналата седмица изхвърли към Земята парещи газове, известни като плазма, със скорост от близо 3 милиона километра в час. Това е третата силна геомагнитна буря от началото на настоящия 11-годишен слънчев цикъл през 2019 г., според Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA). Агенцията очаква цикълът да достигне своя пик през 2024 г.

Геомагнитната буря влияе на хората, податливи на тези явления. Метеочувствителните сред нас ще усетят отпадналост, главоболие, липса на концентрация, съобщават от БАН.

70% от хората на Земята са чувствителни към магнитните бури. Най-тежко са засегнати сърдечноболни, страдащи от хипертония, инфаркти и други подобни заболявания.

Това заяви за Дарик радио кардиологът от МБАЛ „Еврохоспитал” д-р Тихомир Боев още през януари 2013 г. Той уточни, че магнитните бури повишават кръвното налягане, съсирваемостта на кръвта и хората стават напрегнати, понякога получават главоболие и гадене.

Геомагнитна буря представлява временно смущение в земната магнитосфера, при което заредени частици с висока енергия навлизат в нея от междупланетното пространство, пише Wikipedia. При по-нататъшното си взаимодействие с горните слоеве на земната атмосфера, тези частици предизвикват полярни сияния.

Геомагнитните бури са възможни, понеже енергията на плазмените потоци, предизвикващи магнитни бури, е по-голяма от максималната енергия на частица, която може да бъде спряна от магнитопаузата. Частици с такава енергия биват изхвърлени от Слънцето при явления като коронарни изхвърляния на маса или от поток от бърз слънчев вятър, който идва от коронарни дупки. Геомагнитните бури, причинени от коронарни изхвърляния на маса се наблюдават, когато сме по-близо до максимум на слънчевата активност, а потоците бърз слънчев вятър, доминират потока високоенергийни заредени частици в периодите, близо до минимум на слънчевата активност.

В класификацията на магнити бури има пет нива, които се отчитат от лабораториите по рентгенова астрономия на Слънцето. Смята се, че слабата буря може да предизвика малки смущения в работата на енергийните системи, както и да повлияе на миграционните пътища на птици и животни. По-силните бури причиняват смущения в късовълновите комуникационни и навигационни системи, както и прекъсване на тока в индустриалните мрежи. В допълнение, повишената слънчева активност, обикновено причиняваща магнитни бури, може да доведе до полярни сияния на географски ширини, по-южни от обичайното.

Интересен е фактът, че преди 20 години броят на чувствителните към явлението е бил двойно по-малък и това се дължи на увеличената слънчева активност, допълни той. Хората, които не се влияят от магнитните бури обикновено са с добра физическа култура и живеят здравословно.

Вярно е, че сърцето може да боли. Симптоми за кардиологични проблеми са болките в средата на гърдите, изтръпване на лявата ръка и задух. При наличието им трябва да се обърнете към лекар и в никакъв случай да не прибягвате до самолечение, подчерта д-р Боев.

При магнитни бури хората с по-чувствителен организъм могат да усетят тревога, тъга, психическо напрежение, раздразнителност и безсъние.

Дните с магнитни бури се отразяват и на децата. През този период някои стават по-агресивни, справят се по-трудно с училищните задължения и са по-разсеяни.

Трябва да се обърне внимание и на храненето. Трябва да се консумират определени храни и да се пият достатъчно течности, които да са леко охладени, да не са алкохолни, газирани и горещи. Жаждата не трябва да се утолява с алкохолни питиета, дори под формата на бира, казват лекарите. Не бива да се консумила вино, шампанско, газирани и енергийни напитки.

По думите му твърдението, че болните от сърце и високо кръвно трябва да се хранят безсолно, е мит. Хората усвояват солта по различен начин и не може да се каже кой и какви количества може да приема, каза още д-р Боев.

Тревожна е тенденцията за рязък спад във възрастта на сърдечно-съдовите заболявания. Преди години от тях страдаха хората над 60 години, а сега заболяват дори тийнейджъри, посочи д-р Боев. Той даде за пример свой пациент, който получил инфаркт на 16 години вследствие на употреба на анаболни препарати. Не са за пренебрегване и енергийните напитки и кафето. Употребата им стимулира нервната система, но е опасна за сърцето и води до трайни увреждания във времето, предупреди д-р Боев.

Според него при кардиологичните болести няма сезонност, а по-скоро „празничност”. Българинът злоупотребява с храни и напитки по време на празниците. При болните от сърдечно-съдови заболявания това е причина за влошаване на състоянието и води до чести посещения при кардиолога след няколко дни, прекарани на трапезата.

Геомагнитните бури водят и до много нежелани последствия на техниката, понеже индуцират токове в електропроводите и смущават разпространението на радиовълни, като сигналите на радиотелевизионни кули, тези на мобилните комуникации, на системите за сигурност и отбрана, както и на различни навигационни уреди. Най-значими ефекти върху техника геомагнитните бури предизвикват върху спътниците в надземна орбита.

В дните с магнитни бури не е желателно да изпълняваме тежка физическа работа, а да си почиваме повече, като прекарваме достатъчно време навън, съветват експерти. Желателно е да бъдем спокойни и с добро настроение, защото това ще отблъсне влиянието на магнитните бури.

Илюстрация: Габриела Фабри