Мазнините вредят на отслабването повече от въглехидратите

мазно

Мазните храни пречат при диетите повече от въглехидратите, категорични са учените, опровергавайки обратното твърдение.

Намаляването на мазнините в храненето дава повече резултати при отслабване от ограничаването на въглехидратите. Това показва проучване на лекари от Американските институти по здравеопазване, цитирано от агенциите Би Би Си и БГНЕС.

Според учените диети, при които се ограничава приемът на въглехидрати или на мазнини са ефективни, но по-добри резултати се наблюдават при хора, подложени на нискомаслен режим на хранене.

Изследователите допълват още, че независимо от това каква диета избере човек, тя ще бъде ефективна, само ако се спазва стриктно.

Резултатите на американските учени опровергават разпространеното схващане, че най-добрият начин за справяне с излишните килограми е ограничаването на въглехидратите.

Според теорията това води до по-ниски нива на инсулин, което от своя страна предизвиква освобождаване на мазнини от депата в организма.

В изследването са взели участие 19 души с наднормено тегло, които първоначално са получавали по 2700 калории на ден.

След това, в продължение на две седмици те са били подложени на диети – без мазнини или без въглехидрати, при които този прием е бил намален с една трета.

Според резултатите след шест дни на всяка една от двете диети, хората с ограничен прием на мазнини губят 463 грама телесни мазнини. Това е с 80% повече от мазнините, с които се разделят хората на диета без въглехидрати – 245 грама.

Не забравяйте също, че не можете да очаквате чудеса, ако не сте физически активни! Спортът е здраве и настроение!

Zdraven.bg представя специална селекция с песни, чийто видео клипове се спортува:

Снимка: avlxyz