Мазни храни водят до рак на простатата

мазно

Прекаляване с мазни храни и полуфабрикати причиняват рак на простатата.

Учени от медицинския център Бет Израел са открили връзка между генетичния механизъм, отключващ процеса на метастазиране при рак на простатата и консумацията на храни, богати на мазнини.

Специалистите установяват, че при бавно протичащият рак на простатата, в условията на липса на два вида – PTEN и PTL гени, се синтезират голямо количество мазнини.

Имахме чувството, че сме открили някакъв превключвател към производството на тези вещества, каза ръководителят на екипа учени Пиер Паоло Пандолфи, цитиран от агенция БГНЕС. “Ако има такъв механизъм, то трябва да има лекарство, с което да го блокираме и да предотвратим появата на метастази или дори да излекуваме метастазиралия рак”, каза той.

Отбелязва се, че туморният супресор – генът PTEN, играе важна роля в развитието на заболяването: при частичната му загуба започва канцерогенен процес, а пълната загуба на тази част от ДНК е свързана с образуването на метастази. Унищожаването на структурите на друг ген – PTL – също рязко активира растежа на тумора.

В хода на експеримента изследователите са прехвърлили една група от лабораторните мишки на фаст фууд диета, богата на мазнини. След известно време в организмите на мишки с увредени гени PTEN и PTL е започнало активно метастазиране. След началото на лечението на експерименталните животни за затлъстяване, развитието на болестта е била спряна.

Макар и да е широко известно, че нездравословното хранене с мазни храни и полуфабрикати може да способства за рак на простатата, досега нямаше преки доказателства за такава връзка, каза един от авторите на изследването, д-р Мин Чен. Той подчерта, че едва сега вече е установена зависимостта между мазните храни като фаст фууд и възникването на злокачествени тумори.

Снимка на мазна храна: Марк Джоунс