Маймуни с имунитет срещу ебола след ваксинация

Експеримент на Националния институт по здравеопазване в САЩ показа, че имунитетът може да издържи най-малко 10 месеца, съобщиха световните медии.

Маймуни развиха дългосрочен имунитет срещу ебола след ваксинация, предадоха агенците Би Би Си и БТА.

Това повишава вероятността за успех при тестове с хора, твърдят специалисти.

Експериментът на Националния институт по здравеопазване в САЩ показа, че имунитетът може да издържи най-малко 10 месеца.

Клиническите изпитания на ваксината върху хора ще започнат тази седмица в САЩ и скоро ще обхванат Великобритания и Западна Африка.

Инжектиране с ваксината, базирана на вирус, причиняващ хрема при шимпанзета и макаци, е изградило у животните “пълна защита в краткосрочен план и частично в дългосрочен план” срещу ебола, отбелязват авторите на изследването, публикувано в сп. Nature Medicine.

При последвалата реваксинация обаче е постигнат “дългосрочен имунитет”, обясняват специалистите.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) към 7 септември 2014 г. вече повече от 2000 души са починали от вируса на ебола, който продължава да се разпространява в Западна Африка. Данните касаят само Гвинея, Либерия и Сиера Леоне и не включват жертвите на болестта в Нигерия и Сенегал. Най-много са починалите в Либерия – 1089, в Гвинея те са 517 и в Сиера Леоне – 491.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун съобщи, че световната организация ще създаде кризисен център за ебола със задачата за спре разпространението на вируса в следващите шест до девет месеца в засегнатите страни и да не допусне болестта да порази и други държави.

Снимка: NIAID