Майчината кърма дава полезни бактерии за бебето


Майчината кърма е източник на полезни бактерии за бебето, които подобряват имунната система на детето, обявиха експерти.

Майчината кърма наистина е най-доброто нещо за имунната система на бебетата, потвърждават резултатите от швейцарско изследване, цитирани от в-к Daily Express.

Авторите на проучването от Института за храни, хранене и здраве в Цюрих са установили, че кърмещите майки предават “добри” бактерии на бебетата.

Учените са открили идентични щамове Bifidobacterium breve и няколко типа Clostridium при група кърмачета и в приеманата от тях кърма. И двата вида бактерии предпазват от стомашни разстройства и помагат за развитието на имунната система на бебетата.

Развълнувани бяхме да открием, че тези “добри” бактерии могат да пътуват от майчиния стомашно-чревен тракт до кърмата. Не сме сигурни какъв е точният им маршрут, но щамовете, идентифицирани при бебетата и в приеманото от тях майчино мляко определено са едни и същи, казва ръководителят на изследването д-р Кристоф Лакроа, цитиран от агенция БТА.

Предишно изследване пък твърди, че бебетата, кърмени само с майчино мляко през първите три месеца, ускоряват своето развитие в ключови дялове на мозъка с 30 на сто, установи американско проучване, цитирано от в-к Daily Mail.

Екипът на проф. Шон Деони провел експериментите си в университета Браун, като използвал сканиране чрез ядреномагнитен резонанс.

Специалистите констатирали, че когато подобни пеленачета достигнат 2-годишна възраст, в структурата на мозъка им могат да се наблюдават чувствителни разлики в сравнение с връстниците им, хранени по друг начин. Бялото вещество при тях е много по-развито – от 20% до 30%. То представлява тъкан, изпълнена с дълги нервни фибри, които свързват различни части на мозъка и има съществена роля при обучението.

Снимка: Mothering Touch

loading...