Майчин дом въвежда безкръвни операции с робот Да Винчи

България е сред първите страни в света, които вече имат последното поколение на роботизираната хирургична система за безкръвни операции.

Университетската АГ болница „Майчин дом“ въвежда роботизирана хирургична система Da Vinci.

Това е най-съвременната технология за безкръвни операции в целия свят, като болницата придобива най-новия модел Da Vinci Х, съобщиха от болничното заведение на 28 юни 2019 г.

Инвестицията за закупуването му възлиза на стойност 6 милиона лв. и се финансира съвместно от Майчин дом, Министерството на здравеопазването и Медицински университет – София.

Освен надеждност и оптимална точност, операциите с Da Vinci X позволяват много по-прецизна хирургична работа и бързо възстановяване на пациентите. Достъпът се осъществява лапароскопски (без разрез), a интервенцията е бърза и щадяща поради значително по-ниската кръвозагуба.

За разлика от операциите от отворен тип, роботизираната хирургия позволява по-лесно и бързо възстановяване, като оперираните са в състояние да се върнат към обичайния си начин на живот в рамките на няколко дни след манипулацията.

Ще се правят всички видове гинекологични операции – обясни директорът на болницата проф. Иван Костов. – Очакваме нова ера в хирургията в името на здравето на пациентите.

Специалисти от Александровска болница също ще използват робота Da Vinci, но за лечение на тумори на простатата – обяви доц. Марин Георгиев – началник на Клиниката по урология към “Александровска” и председател на Българското урологично дружество. В България се прилагат всички най-съвременни методи на лечение (хирургични и медикаментозни) при рак на простатната жлеза или доброкачествено образувание, но роботизираната операция е най-щадяща.

Майчин дом е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница у нас, където се проследяват и обработват най-сложните медицински случаи от цялата страна. Средно всяко 14-то българско дете се ражда в Майчин дом, като болницата продължава да бъде лидер по брой раждания и гинекологични операции на годишна база в България.

Снимка на мак: Университетската АГ болница „Майчин дом“