Малините понижават температурата и помагат при махмурлук

малини

Как малините бързо помагат на организма ни?

Малините имат способността да охлаждат човешкото тяло, затова могат да се иаползват за понижаване на температурата.

Плодовете на малината се използват и при лечение на астма и екзема. Малините утоляват жаждата и подобряват храносмилането, затова се използват в диетичното хранене, особено в детското, защото подобряват апетита при деца.

Като лек се събират листата и плодовете по време на узряване. Листата се сушат на хладно и светло място, пише агенция БГНЕС.

Малината подобрява кръвната картина, регулира работата на червата и облекчава болките в стомаха, а също така предпазва от повръщане.

Малината е много полезна и за бързо изтрезняване.

Болните от подагра и нефрит обаче не трябва да ги употребяват за храна поради високото съдържание на пуринови основи в тях.

Благодарение на ценните си качества малината все по-нашироко се разпространява в България и вече заема големи площи. Отглежда се почти навсякъде. По-разпространени сортове са Виламет, Малборо, Прусия, Нюбург и др. и българските сортове Рубин, Самодива, Люлин, Шопска алена и „№ 195“. В диво състояние расте предимно по северните склонове на планините. От един декар малинови храсти се получават 800 – 900 кг плодове, пише Уикипедия.

Снимка на малини: PublicDomainPictures / Pixabay