Малини за здраво сърце

малини

Малините са полезни за сърцето.

Малините намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, защото поддържат кръвоносните съдове здрави и помагат за циркулирането на кръвта.

За нуждите на изследването 10 мъже са консумирали напитки, направени от 200 грама или 400 грама замразени малини, или две съвпадащи контролни напитки. Всички напитки били еднакви на цвят, вкус и съдържание на полифеноли – съединения, който са полезни за сърцето.

Така учените се надявали, ако бъде установен някакъв ефект, той да се дължи единствено на малините.

Изследванията на кръвта и урината на участниците били направени преди да пият напитките, два часа след това и един ден по-късно. Само след два часа пилите напитка с малини имали по-добри показатели за разширяване на артериите, когато се увеличава потокът на кръв. Това е индикатор за доброто състояние на ендотелните клетки, покриващи кръвоносните съдове. То пък показва какъв е рискът от сърдечносъдово заболяване.

Благоприятният ефект на консумиралите малини продължавал и 24 часа след приемането на сока.

Изследователите смятат, че ако малините могат да поддържат достатъчно промяна в притока на кръв, то това би намалило риска от сърдечни заболявания на човек с до 15%.

Допълнителен анализ показа, че има забележимо повишаване на нивата на метаболитите на уролитина в кръвта на участниците, тъй като притокът на кръв се подобрил. Те се произвеждат от бактериите в червата, тъй като тялото разгражда химикал, открит в малините, известни като елагтанин.

Благотворният ефект на малините върху кръвоносните съдове се дължи именно на съдържащите се в тях танини, – елагитанини. Уролитиновите метаболити в кръвта пък поддържат клетките млади.

Изследването е финансирано частично от организация на производители и вносители на малини, които са зарадвани от резултатите. В екипа, ръководен от изследователи от Кингс колидж в Лондон, Англия, са участвали също учени от Германия и Испания.

Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Archives of Biochemistry and Biophysics.

От Zdraven.bg припомняме, че малините помагат срещу ракна гърдата, дебелото черво и хранопровода, както и увеличават шансовете на мъжете да станат бащи, а аромат на малини – за отслабване.

Снимка на малини: Грег Рийз