Малко шоколад намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

шоколад

Умерена консумация на шоколад намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Консумацията на шоколад може да бъде свързана с намален риск от коронарна болест при потребление до100 грама седмично, твърдят китайски учени. По-високите количества обаче могат да ликвидират ползите за здравето и да предизвикат неблагоприятни ефекти, свързани с поемането на много захар.

Екип от учени от Университета на Шънджън, Китай, направи мета анализ на няколко проучвания, проследили ефекта от консумацията на шоколад и риска от заболявания на сърцето. Екипът решил да проучи връзката между дозата шоколад и ефекта върху сърцето и затова извършил систематичен анализ на предишни изследвания.

За целта учените анализирали 23 проучвания, обхванали 405 304 участници в тях и засечени 35 093 случая на сърдечно-съдови заболявания.

Те установили, че полезният ефект на какаото върху съцето се наблюдава при консумацията на над 20 грама седмично, но под 100 грама седмично, като над това количество вече се наблюдават странични неготивни ефекти.

Най-подходящата доза консумация на шоколад за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, като коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, церебрален инфаркт, инфаркт на миокарда, хеморагичен инсулт и др., е била 45 грама седмично.

Резултатите от анализа са публикувани в специализираното издание Heart през юли 2018 г.

Проучването е подкрепено от Националната академие на естествените науки на Китай.

Zdraven.bg подчертава да консумирате единствено натурален шоколад с високо съдържание на какао, известен като черен шоколад, защото т.нар. млечен шоколад от хипермакертите съдържа вредни за организма вещества като захар, хидрогенирани мазнини и консерванти, а белият шоколад не съдържа нищо полезно, защото в него липса единствената полезна съставка – какаото. Поздравяваме всички със специална колекция от песни за шоколад:

Снимка на шоколад: Congerdesign