Манатарки срещу деменция

манатарки

Силните антиоксиданти в гъбите манатарки помагат за здрав мозък.

Манатарките могат да се окажат мощен съюзник в борбата срещу деменцията и най-разпространената й форма – болестта на Алцхаймер, пише британското издание Express, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Способността на гъбите да противодействат на стареенето на мозъка и съответно да забавят, и дори да предотвратяват развитието на невродегенеративни заболявания, се дължи на голямото количество специфични антиоксиданти в тях – ерготионеин и глутатион.

Проучването на специалисти от университета на щата Пенсилвания потвърждава резултатите от предишно изследване. По-рано през тази година малайзийски специалисти установиха, че гъбите съдържат съединения с противовъзпалителни свойства. Известно е, че възпалителните процеси играят роля в болести като деменцията.

Изследванията обясняват защо в страни като Италия и Франция, в храненето на чиито жители изобилстват ерготионеини, случаите на невродегенеративни заболявания са по-малко. В САЩ хората консумират по-малко антиоксиданти, в резултат на което по-често страдат от болести като деменция, обяснява агенция БТА.

Авторите на настоящото проучване са изследвали 13 вида гъби и са установили, че най-големи количества ерготионеин и глутатион съдържат манатарките.

Количеството им в печурките е по-малко, но остава по-високо в сравнение с други съдържащи антиоксиданти храни.

Специалистите допълват, че термичната обработка на гъбите не оказва съществено влияние върху нивата на антиоксидантите в тях.

Манатарка (Boletus) е род базидиеви гъби от семейство Манатаркови (Boletaceae) чиито членове се наричат манатарки. Някои видове от същото семейство, но от друг род, също се наричат манатарки, макар да не са, подчертава Wikipedia.

В горите на България са доста разпространени различните видове, и особено високо ценената обикновена манатарка. Гъбите от този род плододават сравнително едри, понякога огромни тела.

6 вида манатарки са ядливи – обикновена манатарка (B. edulis), бронзова манатарка (B. aereus), жълта манатарка (B. appendiculatus), сиво-жълта манатарка (B. impolitus), борова манатарка (B. pinophilus) и хлебна манатарка (B. regius).

Други 3 вида са неядлими – красива манатарка (B. calopus), червеностъблена манатарка (B. erythropus) и огнена манатарка (B. luridus), а още три са отровни – дяволска гъба (B. satanas), пурпурночервена манатарка (B. rhodoxanthus) и B. lupinus.

Снимка на манатарки: I HQ