Мандарини за здраво сърце и срещу диабет и напълняване


мандарини

Хапванета на мандарини помага за здраво сърце и срещу диабет.

Мандарините предпазват от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, диабет, както и от напълняване, твърдят канадски изследователи.

Учени от университета в Западен Онтарио, Канада, направили експеримент като дали на две групи мишки храни, богати на мазнини и на обикновени захари. Мишките от първата група станали дебели, с повишено ниво на холестерол, с голяма концентрация на кръвна захар и уголемен черен дроб. Това са фактори, които водят до появата на диабет и сърдечно-съдови заболявания, пише агенция БГНЕС.

За разлика от тях, мишките във втората група били подложени на същата диета, подсилена с пигмента нобилетин, който може да бъде открит в мандарините.

Тези мишки не напълнели много, нямали увеличени нива на холестереол, нито пък повишена концентрация на инсулин или глюкоза. Черният им дроб също бил здрав, въпреки диетата, наситена с мазнини.

Други подобни изследвания върху животни, обхващащи по-дълъг период от време, показват, че нобилетинът предпазва и от атеросклероза, която може да доведе до сърдечен или мозъчен удар.

Снимка: Стефани Бергхайзер