Съставка в мандарините помага за здраво сърце и срещу диабет.
Хапването на мандарини помага за здраво сърце и срещу диабет, твърдят учени.
Мандарините съдържат флаваноида нобилетин, благодарение на който могат да предпазят от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, диабет, както и от напълняване, установиха канадски изследователи.
Екип от университета на Западен Онтарио в Лондон, Канада, направили експеримент с лабораторни мишки, съобщава Canada.com.
Изследователите ги разделили на две групи. Първата група били на режим с храни, богати на мазнини и захари, типичен за западната диета. Втората група ги хранели със същата дието, подсилена с пигмента нобилетин, който може да бъде открит в някои цитруси – най-много в мандарините и доста по-малко в грейпфрута.
Мишките от първата група станали дебели, с повишено ниво на холестерол, с голяма концентрация на кръвна захар и уголемен черен дроб. Това са фактори, които водят до появата на диабет и сърдечно-съдови заболявания.
За разлика от тях, мишките във втората група, хранени с нобилетин, не напълнели много, нямали увеличени нива на холестереол, нито пък повишена концентрация на инсулин или глюкоза. Черният им дроб също бил здрав, въпреки диетата, наситена с мазнини.
Мишките, третирани с нобилетин, са били основно защитени от затлъстяване, казва в съобщение Мъри Хъф, учен по съдова биология от Университета на Западен Онтарио.
Други подобни изследвания върху такива животни, обхващащи по-дълъг период от време, показват, че нобилетинът предпазва и от атеросклероза, която може да доведе до сърдечен или мозъчен удар, допълва той.
„Това, което наистина е интересно, е, че нобилетинът е 10 пъти по-мощен в защитните си ефекти в сравнение с нагрингенина“, каза Хъф. „С този експеримент също показахме, че нобилетинът има способността да предпазва от атеросклероза.“
Хъф е обнадежден, че нобилетинът би имал подобен ефект и при хората, макар да подчертава, ч еса необходими допълнителни изследвания върху човека.
Снимка на мандарини: Стефани Бергхайзер