Маниите в модерния живот

За хората днес маниите се изразяват в невъзможност да постави границата между полезното и опасното, пише standartnews.com и изброява 10-те най-разпространени мании и зависимости в модерния ни начин на живот:

Работохолизъм:
Работохолиците често печелят уважение в модерния комерсиален свят, където всяка секунда е шанс да спечелиш повече. Но тази отдаденост на работата изчерпва всички запаси от енергия. Трудно е да се разграничат точно отдадеността на работата от работохолизма. В Япония дори има специален термин, с който обозначават преработването – кароши или “смърт от претоварване”. Този феномен е забелязан в края на 80-те години, когато няколко японски мениджъри умират без ясни признаци за някакво заболяване. Експертите отсичат, че причината е в претоварването.

Любовна зависимост:
любов


Неотдавна в репортаж на CNN, цитиращ Psychology Today, се обяснява как безумното влюбване може да повиши нивото на фенилтиламин – химикал, който прави състояние на еуфория, когато някой се влюби. В репортажа бе показано и проучване, направено от антрополога Хелън Фишър, която открива, че хората, които са влюбени, показват същите симптоми, както зависимите от кокаин, като безсъние и загуба на представата за време.

Зависимост от телевизията:
телевизия
Проблемът с телевизията е, че човек трябва да седне и да държи очите си приковани към екрана, за което средният американец просто няма време. Затова телевизията няма сериозни шансове да замени радиото“, твърди се през 1939 г. в изданието New York Time Editorial. Днес обаче средният американец гледа телевизия повече от четири часа на ден според A.C. Nielson Co. Това означава, че човек на 65 години е прекарал девет от тях във взиране в “идиотската кутия”. Зависимостта от гледането на телевизия има много клинични симптоми като невъзможност да се сложи край на гледането и използване на телевизията за успокояване на нервите.

Мания за избелване на зъбите:
зъби
Това е най-търсената процедура в САЩ. Отбелязва се 300-процентен ръст на хората, които са поискали поправка на зъбите си през последните години. Последиците от това са толкова ужасни, колкото и от други зависимости. Повишаване на чувствителността на зъбите, кървене на венците са сред най-често срещаните оплаквания в денталните клиники вследствие на тази мания.

Фитнес мания:
фитнес
Зависимите от физическите упражнения изглеждат като същества от друга планета на хората, които нямат този проблем. Трудно е да се открие точна статистика, която да показва какъв е процентът на зависимите от фитнеса, защото обикновено това е свързано и с нарушения в храненето. Както и при останалите зависимости, подвластните на манията за физически натоварвания застрашават не само здравето си, но и социалния си живот заради своята страст.

Шопинг манията:
шопинг
Ако напишете “Линдзи Лоън пазаруване” в Google, ще бъдете залети от над 1,3 милиона резултата. Популярен таблоид дори твърди, че Лоън се обърнала към хипнотизатор, за да сложи край на зависимостта си от пазаруването, която на научен език се нарича “ониомания”. Не само знаменитостите са покосени от нея. Според изследване от 2006 г. импулсивното купуване е слабост на повече от 1 от 20 американски възрастни хора. Учените свързват причините за подобно неконтролируемо импулсивно купуване с депресията.

Мания за тен:
тен
Танорексия се нарича това заболяване, като най-известната персона, страдаща от него, е Донатела Версаче. Но зависимостта от почерняването е голям проблем и сред обикновените хора, особено при жените. Жертвите на тази страст не просто искат да получат здравословно потъмняване на кожата, а са готови да жертват здравето си в името на тъмната кожа.

Сексуална пристрастеност:
презерватив
Историята на Тайгър Уудс, който бе принуден да претърпи терапия в център за лечение на сексуална зависимост, обърна вниманието на всички към това пристрастяване. Желанието за секс е старо като света, но модерните дисфункции в семейството често са причина за импулсивно поведение и в тази сфера. Американската асоциация на психолозите не поставя сексуалната зависимост сред проблемите, които могат да бъдат диагностицирани. Но увеличаващият се брой на хората с подобна мания, както и на центровете, които се борят с тази зависимост, показва, че проблемът е сериозен и се нуждае от вниманието на специалистите.

Зависимост от интернет:
интернет
Ако сте онлайн в продължение на часове и не просто не можете да загасите компютъра си, вероятно това е нормално. Но ако това се случва всеки ден, вероятно страдате от интернет зависимост. Психиатрите признават, че това е една от най-разпространените зависимости при съвременния човек. Онлайн порнографията, залагането, игрите, социалното общуване чрез мрежата – всичко това са аспекти на заниманията в мрежата, без които някои хора просто не могат. В някои страни интернет пристрастяването се смята за сериозен социален проблем, като например Южна Корея.

Зависимост от пластичната хирургия:
лице
Когато Господ ти дава лимони, направи си лимонада – това е минало. Днес, когато Господ ти дава лимони, можеш да си направиш всичко от тях. Благодарение на пластичната хирургия. Негативният имидж на тялото кара милиони хора да се подлагат на мъчения и пластични корекции. Малък или голям нос, малки или големи гърди, малко или голямо дупе – всеки е недоволен от нещо. Хората са готови да изтърпят много мъчения и да платят много, за да стигнат до перфектността. През 2006 г. британската Асоциация на пластичните хирурзи предупреди своите членове за пациенти с “въображаем синдром на грозотата”. Естетичната хирургия е пътуване безкрай за такива хора, защото те винаги са недоволни от резултата и искат повече. Снимката на Джослин Уилденщайн, която похарчи милиони, за да придобие перфектното лице, плаши много хора и предупреждава за опасностите, които дебнат зад привидната полезност на пластичната хирургия.

Снимки: sxc.hu