Марихуана е стотин пъти по-безопасна от алкохол

Вредата от пушене на марихуана е 114 пъти по-ниска от пиене на алкохол, показва американско проучване на почти дузина опасни вещества, които човек ползва.

Употребата на марихуана носи 114 пъти по-малък риск за живота, отколкото пиенето на алкохол, твърдят американски учени, цитирани от британския вестник Metro и агенция БТА.

Изследването е публикувано в научното издание Scientific Reports.

Американски специалисти изследвали ефекта от консумацията на алкохол, хероин, кокаин, тютюн, екстази, метамфетамини и марихуана върху човешкия организъм.

Когато е консумиран без други дроги при типични за потребителите количества, алкохолът се оказал най-големият убиец от всички изброени субстанции. Било 114 пъти по-трудно да се доведе до смърт, пушейки марихуана, в сравнение с редовната употреба на спиртни напитки.

Следващите убийци в този хитпарад от опасни вещества се оказали хероинът и кокаинът.

Учените препоръчват марихуаната да бъде подложена на ограничителен, а не на забранителен режим, докато мерките срещу консумацията на алкохол и тютюневите изделия да станат много по-драстични.

Американските специалисти предупреждават, че са търсили само статистическия брой на смъртните случаи, но не и психологическото въздействие на отделните субстанции.

Снимка: Марихуана и медицина