Марихуана на таблетки е по-ефикасна

Марихуана на таблетки по-ефикасна от пушенето й като цигара, отбелязват учени.

Марихуана на таблетки може също така успешно да облекчава болката, както и когато се пуши като цигара, но с по-малко странични ефекти, показва ново изследване на учените.

В експеримент в Колумбия участвали група доброволци като едните от които приели марихуаната под формата на хапчета. Всички участници трябвало да потопят ръцете си в ледено студена вода и да останат така, колкото могат по-дълго. Резултатите показват, че тези, които изпили хапчето с канабис издържали по-дълго.

Учени от университета в Богота, Колумбия, установили, че обезболяващият ефект на таблетките продължава по-дълго време. Пушенето намалява прага на болка за около 2,5 часа, докато при медикаментите ефектът трае близо 4,5 часа. Вероятността от зависимост при хапчетата е много по-малка, което е друг позитив за тях, обясниха още експертите, цитирани от агенция БГНЕС.

Марихуана с медицински цели е разрешена само в някои страни като лекарство за хора, страдащи от тежки и хронични заболявания, придружени от силна болка. Сред тях са 18 щата в САЩ, сред които Аляска, Хавай, Калифорния и в самата столица Вашингтон. Въпреки това, пушенето има своите рискове за белите дробове, като пречи на тяхната функция и увеличава риска от рак.

Снимка: Karen Andrews