Марихуана уврежда мозъка

Доря рядко пушене на марихуана уврежда мозъка, особено на младите, твърдят учените.

Дори и при нередовна употреба на марихуана се наблюдават потенциално опасни изменения в някои части на мозъка на подрастващите, установиха учени от Югозападния университет в щата Илинойс в сътрудничество с колеги от Харвардския медицински институт, съобщава агенция Ройтерс.

Тези дялове са свързани с мотивацията и емоциите, изтъква екипът на д-р Ханс Байтер.

Ние открихме изменения в някои части на мозъка на 18-25 годишните след употреба на марихуана, с които шега не бива, заяви д-р Байтер, един от ръководителите на проучването.

Били констатирани промени във важните мозъчни области като амигдалата и Nucleus Accumbensis при младежи, които пушат между една и седем цигари марихуана седмично.

Изследователите открили промени в обема, формата и плътността на тези области на мозъка.

Според нас това са ранните признаци, които по-късно ще се развият като липса на мотивация и липса на концентрация при достигането на целите, коментира още д-р Байтер.

Проучването опровергава някои твърдения на привържениците на легализирането на марихуаната, според които тя е много по-безвредна за здравето, отколкото алкохола.

Според Байтер медицинското използване на този лек наркотик трябва да бъде разрешено само на пациенти над 30 години за смекчаване на болката от хронични заболявания.

Върху подрастващите тя има отрицателен ефект, тъй като техните мозъци са още в стадий на развитие.

Снимка: Martijn