Мастните киселини прогресират рак на простатата

Мастните киселини прогресират рак на простатата, твърдят изследователи.

Сензационото откритие, че мастните киселини омега-3 развиват рак на простата, установиха учени от Центъра на изследване на рака Фред Хънчинсън в Сиатъл, САЩ.

Откритието ни учуди, ние смятахме, че омега-3 обратно, помага срещу прогресирането на рака, твърди шефът на екипа Теодор Брасик пред канадския в-к Globe & Mail, цитиран от агенция БГНЕС.

Учените изследвали 19 000 мъже на възраст над 55 години, които са участвали в тестване на противораковите свойства на препарата финастерид. Мъжете вземали и мастни киселини, за да се проследи връзката между двата фактора. Самият тест продължил 7 години.

Анализът показал, че у мъжете, в чиято кръв са фиксирани най-високи равнища на мастни киселини от типа Омега-3, за застрашени 2,5 пъти повече от развитие на агресивна форма на рак на простатата в сравнение с мъжете с най-ниско равнище на тези киселини.

Учудващо, но мъжете, чиято кръв съдържала високи показатели от нездравословни трансмазнини, свързани с редица възпалителни процеси, с 50% по-малко са боледували от рак. Учените нямат обяснение на този факт.

Освен срещу възпалителните процеси досега се считаше, че мастните киселини помагат и срещу сърдечните заболявания.

Снимка: tkobosz, sxc.hu