Матю Макконахи става професор и университетски преподавател


Актьорът Матю Макконахи става професор и ще преподава писане на сценарий в Университета на Тексас.

Актьорът Матю Макконахи сменя Холивуд с преподавателска дейност.

Носителят на наградага Оскар Матю Макконахи, ,роден на 4 ноември 1969 г. в Тексас, става професор в Тексаския университет, където от есента на 2019-та ще преподава във факултета по комуникации, съобщиха в прессъобщение от университета на 28 август 2019 г.

Макконахи е гост-лектор на кино колежа към Университета на Тексас в Остин от 2015 г. насам и е преподавал как се пише сценарий за филми заедно с режисьора Скот Райс.

Двамата ще продължат да преподават заедно в дисциплината за производство на филми – от сценарий до цялостен филм, за което е създадена учебната програма От сценарий до екран.

Университетът твърди, че Макконъхи спечели уважение сред ръководството на колежа за личния си принос в успехите на студентите и желанието си да работи със тях извън класната стая.

Макконахи е с диплома в областта на филмовото изкуство от Тексаския университет в Остин, където е завършил през 1993 г.

Съобщава се, че лекциите ще се основават на филмите, с участието на Макконахи, Mud от 2012 г. на режисьора Джеф Никълс, който също ще посети купса като гост-лектор, и The Gentleman на Гай Ричи, който пък трябва да излезе в американските киносалони на 24 на януари 2020 г.

Това е курсът, който бих искал да имам, когато бях във филмово училище. Работата в аудиторията с тези студенти ми дава шанс да ги подготвя, казва Макконъхи в изявление. Създаването на филми, превръщането на думи, написани на хартия, във филм, е едновременно наука и изкуство – без значение от времето или поколението. Елементите на истината и истинската радост от процеса са вечни. Това винаги ще бъде фокусът ни в курса, допълва той.

Той има страст да преподава, особено нещата, свързани с киното. Това е осезаемо, дори заразно, заяви Ноа Исенберг, ръководител на катедрата Радио-телевизия-филм.

Досега актьорът е участвал досега в 51 кинопродукции, сред които са Тъмната кула (2017), Интерстелар (2014), Вълкът от Уолстрийт (2013), Подводница U-571 (2000), както и непрожектираният в България Dallas Buyers Club (2013), за чието изпълнение Матю Макконахи печели Оскар и Златен глобус за Най-добра главна мъжка роля през 2014 г. Телевизионните зрители го познават и първия сезон на сериала на HBO Истински детектив, излъчен през 2014-та.

Снимка: facebook.com/MatthewMcConaughey

loading...