Махмурлукът зависи от размера на чашата

Силата на досадния махмурлук зависи и от размера на чашата, освен от количеството и вида изпит алкохол.

Повечето страдащи от махмурлук хора упрекват себе си за това, че са изпили твърде много чаши предната вечер. Резултатите от американско проучване обаче показват, че е възможно размерът на чашата да е причина за прекаляването с алкохола, пише в-к Daily Mail, цитиран от агенция БТА.

Авторите на изследването от университетите на Айова и “Корнел” в САЩ са установили, че пиещите си наливат повече, когато чашата е по-широка и ако я държат в ръце.

В изследването са участвали 73 студенти, които изпивали най-малко две чаши вино седмично. На доброволците били предложени чаши с различни размери, като им било поставено условие всеки път да си наливат еднакво количество питие.

Оказало се обаче, че студентите си сипват 11.9% повече вино, когато използват по-широка чаша, и пият с 12.2% повече, ако са държали чашата в ръка, докато са си наливали питие.

На участниците бе поставено условие да сипват еднакво количество в различните чаши, но се оказа, че те просто не могат да направят разлика, казва Дъглас Уокър от изследователския екип.

Снимка: Uncalno Tekno

Zdraven.bg поздравява всички с песни в специални колекции от пиянски видео клипове:

както и с песни за бира:

и вино: