Махмурлукът отслабва паметта

Махмурлукът вреди на мозъчната функция и паметта.

Учени от Технологичния университет Суинбърн в Мелбърн са установили, че махмурлукът влошава мозъчните функции и отслабва паметта.

Изследването е обхванало над 100 редовни посетители на най-популярните барове в Бризбейн, Австралия.

Учените измерили концентрацията на алкохол в дъха на консуматорите и ги интервюирали в края на запоя.

На другата сутрин участниците трябвало да попълнят онлайн анкета в интернет и да направят тест за когнитивни функции, докато изпитват различни степени на махмурлук. Тестът измервал мозъчната функция, по-специално паметта и т.нар. изпълнителни функции, които позволяват да се планират действия в съответствие с поставените цели и избирателно да се отделя внимание на нужните стимули.

Оказало се, че участниците с най-висока концентрация на алкохола в издишания от тях въздух предишната вечер и прекаралите най-дълго време пред чашката са посочвали най-лошите симптоми на махмурлук и са постигнали по-лоши резултати на тестовете и са реагирали по-бавно спрямо трезвите участници в проучването.

Важно е да се научите повече за причините и последиците от махмурлука, тъй като махмурлуците не само са често срещани състояния, но и имат потенциално огромни отрицателни ефекти върху ежедневните дейности. Например, нашето проучване доказва, че махмурлукът намалява способността за извършване на сложна дейност и по този начин снамалява способността да се управлява автомобил, да се работи, да се учи, да се извършват различни дейности, пишат учените в заключението си от експеримента.

Резултатите от проучването за ефекта на махмурлука върху когнитивните способности са публикувани в специализираното издание Journal of Clinical Medicine през април 2019 г.

Специалистите възнамеряват да продължат да изследват влиянието на махмурлука върху мозъчните функции, като включат в тестовете повече доброволци.

За доброто настроение на всички представяме видео колекция на клипове на песни, в които героите са видимо препили:

Снимка на бар: Агенция Leeroy