Мая Манолова: Има двойни стандарти при храните в ЕС

Billa

Омбудсманът обяви наличието на двоен стандарт в Европа за добавките в храните – в България се предлагат по-вредни храни.

В рамките на изследване, което направихме с български майки по отношение на наличието на двойни стандарти в храните и особено при детските храни, се натъкнахме на проблема с добавките, т.нар. Е-та, заяви омбудсманът Мая Манолова. Това са оцветители, консерванти, емулгатори, подсладители, набухватели, които в различни европейски страни се използват с различна честота.

Общественият защитник взе участие в конференцията Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата, която се проведе на 6 февруари 2018 г. в НДК, София.

Има европейски регламент, че допустими за използване са 337 Е-та в определени концентрации, продължи Манолова. Но притеснението сред млади хора и родители е дали има надежден контрол върху концентрациите им в храните, както и когато се натрупват Е-та в ежедневния прием на повече от една храна.

Питат и какво се случва при комбинирането на различни Е-та, отбеляза Манолова и добави: говорим за шарените бонбонки, сладкиши, напитки, торти и др. Проблемът е с надеждността на контрола и с натрупването на повече Е-та, повтори тя. Има изследване на български учени по отношение на концентрацията на Е-та, което също ще бъде представено на този форум.

Призовах към повече научни изследвания на ниво ЕС за влиянието на храните върху човешкия организъм и особено върху децата, тъй като това не е във възможностите на една европейска страна, каза още Манолова, цитирана от агенция БГНЕС.

Необходим е и единен контрол във всички страни-членки, по възможност – от единен орган, добави тя.

Снимка в магазин Billa във Виена: philipsoem