Медикамент срещу множествената склероза достъпен и в България

Първата перорална терапия при множествена склероза, е вече достъпна и за българските пациенти след включването й на 1 февруари 2013 година в лекарствения списък на НЗОК.

Очаква се критериите на здравната каса за достъп до лечението да станат ясни през март, предаде репортер на агенция БГНЕС.

Новият медикамент Fingolimod на Novartis има различен и специфичен механизъм на действие в сравнение с останалите, като ограничава автоагресивните атаки на имунната система върху централната нервна система. Той е с доказана ефективност при пациенти с високоактивна пристъпно-ремитентна форма на множествена склероза, които не са повлияни от пълен и адекватен курс, обикновено поне една година лечение с интерферон бета или глатирамер ацетат.

Препаратът намалява с 61% годишната честота на пристъпите, в сравнение с интерферон бета-1a за интрамускулно приложение, като задържа тяхната ниска честота в продължение на повече от 4 години, забавя прогресията на инвалидизацията с 30% до 37% за период от 2 години. Намалява и с 40% степента на мозъчната атрофия в сравнение с интерферон бета-1a, а ефектът се поддържа над 4 години за пациентите на продължително лечение с Fingolimod.

Към август 2012 година лекарството е използвано при над 49 000 пациенти в световен мащаб, а резултатите от дългосрочните проучвания потвърждават добрата поносимост и безопасност на Fingolimod.

Медикаментът се отпуска по лекарско предписание за лечение на пристъпно-ремитентна форма на Множествена склероза при възрастни. Той не лекува множествената склероза, тъй като засега не е открито дефинитивно лечение на това заболяване, но дава на болните нова надежда за по-малко пристъпи, ограничаване на физическите проблеми, които болестта причинява, по-малко стрес, болка и стигматизация, свързани с приложението на инжекционните лечения, както и по-добро качество на живот.

Снимка: mspurity