Медитация подмладява мозъка с години

медитация

Практикуването на медитация подмладява мозъка с над 7 години.

Медитацията не само освобождава ума, но и го подмладява.

Редовната медитация на средна възраст подмладява мозъка с цели седем години и половина, разкрива изследване.

Учените смятат, че комбинацията от силна концентрация и релаксация може да предизвика образуването на нови мозъчни клетки.

Според мнозина медитиращите хора са по-умни, но новите проучвания откриват връзката на техниката с болестта Алцхаймер и намаляването на риска от загуба на паметта с възрастта.

Учените сканирали мозъците на 50 американски мъже и жени, които редовно медитирали, както и тези на 50 немедитиращи. Резултатите били обработени от компютърна програма, която анализирала изображенията според възрастта на участниците и физическото им състояние. И резултатите били поразителни.

Мозъчната възраст на немедитиращите била същата като тяхната реална възраст, т.е. 55-годишните имали мозък на хора на 55 години, нито повече, нито по-малко. Но по-интересното е какво се случва в групата на медитиращите – техните мозъци били по-млади от тях самите. Така 50-годишните участници в експеримента се оказали с 43-годишни мозъци.

Ползите стават все по-големи с напредването на възрастта. За всяка година след 50, медитацията намалява възрастта на мозъка с цяла година.

Това изследване показа, че техниката запазва мозъка по-млад и намалява скоростта на остаряване на по-късен етап от живота, обясниха германски експерти от Университетската болница в Германия, цитирани от агенция БГНЕС.

Zdraven.bg представя няколко часа музика на тибетски пеещи купи, подходяща за медитация, йога и релакс:

Снимка: Santosha Yoga