Медитация срещу високо кръвно и депресия

Трансцендентална медитация може да се използва за лечение на високо кръвно налягане и психологични проблеми, показват последните проучвания на медицинските експерти, пише в-к Dayly Mail.

Повече от пет десетилетия, откакто релаксиращата терапия стана популярна, две проучвания на учените установиха, че медитацията е по-полезна дори и от диета и упражнения за преодоляването на стреса, пише агенция БГНЕС. Медитацията става известна през 1957 г., а техниката включва ежедневното пеене на мантра.

Клинично изпитано е, че медитацията намалява стреса и депресията без нужда от лекарства или психотерапия. В същото време тя подобрява цялостното психическо и физическо здраве, особено на по-възрастните и високорискови пациенти.

Двете проучвания са направени от учени в университета в Лос Анджелис и университета в Хавай. Участниците прекарвали по 20 минути на ден, медитирайки със затворени очи. Резултатите показали, че тази ежедневна програма, съчетана с балансирана хранителна диета, намалява с 48% риска от депресия.

Снимка: Ian Burt