Медицинските сестри в България са намалели с 30 хиляди за 2 години

медицинска сестра

Медицинските сестри в България са два пъти по-малко от необходимото за добро здравеопазване.

С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас през последните две години. Данните са на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Според тях в момента у нас работят малко над 26 000 сестри. Почти половината от тях обаче са в пенсионна и предпенсионна възраст.

В извънболничната помощ недостигат 11 000 сестри, а в болниците дефицитът е близо три пъти по-голям, отбелязва БНТ. За последните 20 години акушерките са намалели наполовина.

В Майчин дом свободните места за акушерки са 20. Болницата е база за обучение и може да подбира кадри директно от университета, въпреки това трудно намират акушерки и медицински сестри. Започваме от това, че са ни все още ниски стартовите заплати на акушерките и медицинските сестри. Друга причина е, че относително малък е приемът във висшите учебни заведения за подобен вид кадри, споделя Росица Георгиева – главна акушерка на СБАЛАГ Майчин дом.

През тази учебна година във висшите училища в страната са разкрити над 100 нови места за медицински сестри. В София са приети 160 студенти.

Няма много голям интерес към тази професия и ние си го обясняваме така, защото това е една доста отговорна професия, признава проф. Галина Чанева – ръководител на катедра Здравни грижи във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет в София.

През 2017 година здравното министерство е издало 10 удостоверения за работа в чужбина на медицински сестри. Според изискванията на Световната здравна организация (СЗО) за европейския регион на всеки 100 000 души трябва да има по 740 сестри и акушерки, у нас се падат по 485. Средната възраст на българските медицински сестри е 58 години.

В рамките на близките 5 до 10 години ние ще останем без този персонал. Това ще доведе до влошено качество на грижите. Една сестра работи на две-три места да може да скалъпи някакъв бюджет, за да изхрани семейството, децата, алармира Петя Найденова – зам.-председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Средната заплата на сестрите е около 600 лева. Съсловната организация настоява за среща със здравния министър и иска стартовите възнаграждения да се увеличат на 1500 лева.

Снимка на медицинска сестра в Норвегия: Гейр Моген, NTNU