Мед и ябълков оцет срещу рани и бактерии по кожата

Американски експерти препоръчват използване на мед и ябълков оцет като полезни натурални продукти срещу бактериите по кожата и леки инфекции.

Експертите Дейвид Бенк от нюйоркския център по дерматология, козметична и лазерна хирургия, Брайън Бойе от сп. Man’s Health, Дженифър Джеблоу от медицинския факултет на Университета Уейк Форест и дерматологът Аднан Назир обявиха в телевизионна дискусия по американския канал ABC да се използват не лекарствени средства, а нетрадиционни средства при лечение на рани и инфекции срещу бактериите.

Според специалистите неголемите рани трябва да се лекуват с мед. Той лишава бактериите от водната среда, която им е необходима за размножаване.

При ухапвания от насекоми те съветват да се използва ябълков оцет. Киселината убива сърбежа и намалява отока. Оцетът помага и при микозата (гъбично заболяване по ръцете), ако се разреди с вода в съотношение 1 към 3, а също и при неприятния мирис на подмишниците. Според медиците неприятната миризма идва не от потта. За всичко са виновни бактериите, цитира агенция БГНЕС. Ако натопите памук в оцета и после натриете подмишниците, бактериите няма да се размножават.

Снимка: sxc.hu