Мед срещу инфекции на гърлото е с научно доказан ефект

буркани с мед

Медът наистина помага при възпаление на гърлото.

Известните лечебни свойства на пчелния мед като средство срещу болки в гърлото вече са доказани от модерната медицина по научен начин.

Някои видове мед, особено тези от кестен, евкалипт, както и ела, показват, че притежават мощни антимикробни и антибактерийни свойства.

Това разкрива изследване на професора по генетика Роберто Барале от факултета по биология към Университета на Пиза, Италия. Доказателствата бяха представени по време на Седмицата на меда в Монталчино – едно от най-важните събития в тази сфера в Италия, през септември 2008 г.

Проучването е осъществено с цел да се провери дали продължителното използване на мед като домашно лекарство за възпалено гърло може да бъде проверено и чрез науката. След това професор Барале, заедно с микробиолози от университета в Пиза, извършват поредица от експерименти, за да тестват ефективността на различните видове мед в борбата с патогенните бактерии. По-специално беше демонстрирана способността на бактериите да се борят с разновидности на стафилококи, една от най-честите причини за инфекции при хората.

Експериментите показват, че само някои видове мед са способни да убиват бактерии, по-специално мед от кестен, евкалипт и ела. Още предварителните анализи демонстрираха мощната антибактериална активност на меда дори срещу други микроорганизми, отговорни за различни заболявания у човек.

Проучването също има за цел предварително картографиране на видовете мед, произведен в Италия, въз основа на техните антибактериални свойства.

Интересът към „фармакологичните“ свойства на меда е потвърден и на международно ниво, като други подобни проучвания са проведени в Пакистан, САЩ, Южна Африка, Турция и Нова Зеландия. Изследователите оценяват дали медът притежава и други полезни за хората дейности като например способността да блокира дегенеративните процеси, свързани с възпалението и стареенето.

Потвърждението, че медът, освен че е вкусна и естествена храна, може да представлява и ценен защитник за нашето здраве, може да бъде стимул за увеличаване на потреблението му.

Снимка на буркани с мед: fancycrave1