Мед срещу махмурлук

мед

Мед действа успешно срещу махмурлук, твърдят експерти.

Британски учени твърдят, че медът помага идеално на тялото да се освободи от токсичния ефект на препиването.

Британското Кралско дружество по химия обясни, че фруктозата в меда е много важна за разграждането на алкохола в безвредни продукти, съобщи агенция БТА, позовавайки се на в-к Dayly Telegraph.

Махмурлукът е толкова неприятен, защото алкохолът първо се разгражда на ацеталдехид, който е токсичен за тялото и предизвиква главоболие, гадене, повръщане, каза д-р Джон Емсли от Кралското дружество.

С помощта на фруктозата той се преобразува в оцетна киселина , а тя с нормалните метаболитни процеси се изгаря до въглероден двуокис, който се издишва.

Учените препоръчват към празничната трапеза да се добавят препечени филийки с мед. Така тялото ни по-лесно ще се справи с алкохола.

Срещу махмурлук е полезно също преди да седнем на празничната трапеза, да изпием чаша мляко, а преди лягане да изпием половин литър вода.

Млякото забавя усвояването на алкохола, което означава, че тялото трябва да се справи с по-малко ацеталдехид в даден момент. Водата е необходима, защото алкохолът предизвиква загуба на вода, а дехидратацията влошава махмурлука.

Zdraven.bg поздравява всички с песни в специални колекции от пиянски видео клипове:

както и с песни за бира:

и вино:

Снимка: Мамат Биланг