Международен ден на сушито

суши

18 юни е международен ден на популярното суши. Ето няколко любопитни факти за сушито.

18 юни е официалният ден, в който света празнува една от най-популярните храни в света. Суши винаги се класира в топ 5 на най-поръчваните храни.

Суши е традиционно японско ястие от варен подправен ориз, на ролки или топки, обикновено гарниран с риба или други морски продукти. Често хората бъркат, като асоциират сушито с рибата, но в действителност суши се прави и с плодове и зеленчуци, без да съдържа риба, пише wikipedia.org. Извън Япония суши обикновено означава цялото ястие.

На японски суши, написано на канджи, означава ориз и не засяга рибата или гарнитурите. Парчетата сурова риба се наричат сашими и въпреки че звучи близко, няма почти нищо общо със сушито.

Съществуват стотици видове суши, но няколко основни вида са най-популярни. Сушито, което се сервира на шайби увити с пресовани сушени водорасли се нарича маки-зуши. Плънка в джоб от пържено тофу се нарича инари-зуши. Купичка със суши ориз с насипани отгоре морски продукти се нарича чираши-зуши. Овалните топки ориз с морски продукти отгоре се наричат нигири-зуши.

Основната съставка във всички видове суши е суши оризът, който е сорт бял, късозърнест японски ориз, овкусен със смес от оризов оцет, захар, сол, комбу (вид водорасло), често оризово вино или саке. Сварен, оризът трябва да е слепнал, но не трябва да е нито много лепкав, нито пък сух. Влага се веднага след като се свари и охлади.

Различните рецепти за суши варират в плънката и поръските, подправките и начинът на приготвяне. Едни и същи съставки могат да бъдат комбинирани по традиционен или съвременен начин, което може да доведе до много различен резултат.

Суши за пръв път се споменава в китайски речник от II век. Предполага се, че това ястие се е появило някъде в Китай и Югоизточна Азия и едва през VII-VIII век е било пренесено в Япония. Суши първоначално е не храна, а обикновена, древна практика за консервиране с ориз на осолената риба.

Съвременната версия, известна на света като сеши, е създадена от японския готвач Ханая Йохи (1799 – 1858 г.). Съвременното японско суши няма почти нищо общо с традиционното ястие с ферментирал ориз. Първоначално, след като ферментиралата риба била извадена от ориза, само месото се консумирало, а оризът се изхвърлял.

Суши рулата са били евтина храна. Днес има над 61 000 суши ресторанта по света, съобщава агенция БГНЕС.

За приготвянето на суши с рибата фугу, една от смъртоносните риби в света, готвачите трябва да преминат много строго обучение, което включва и яденето на тази риба, след което биват сертифицирани за работа с нея.

Когато консумирате различни видове суши, първо започнете с по-светлите на цвят към по-тъмните, съветват експерти.

Снимка: koiquest10